Evropa by měla zřídit velký tábor pro uprchlíky na pobřeží Libye, navrhuje Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán navrhl, aby Evropská unie zřídila na pobřeží Libye velký uprchlický tábor, kde by byly s pomocí libyjské vlády vyřizovány všechny žádosti Afričanů o azyl. Rovněž by podle něj mělo být zrušeno zbrojní embargo OSN, kterému Libye čelí od roku 2011. Orbán to řekl ve Vídni na summitu evropských zemí, které leží podél takzvané balkánské trasy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský premiér Viktor Orbán přichází v Bruselu na mimořádný summit EU k migrační problematice

Maďarský premiér Viktor Orbán přichází v Bruselu na mimořádný summit EU k migrační problematice | Zdroj: Reuters

Evropská unie by podle Orbána měla přispět ke stabilitě v rozvrácené Libyi, jinak nebude možné navrhovaný uprchlický tábor vytvořit. Do rozsáhlého zařízení by podle Orbánových představ Evropa vracela uprchlíky, kteří k jejím břehům dorazili ilegálně.

Unie by rovněž měla s novou libyjskou vládou rychle uzavřít dohodu o spolupráci, než se příští rok na jaře v plné síle obnoví nápor uprchlíků připlouvajících přes Středozemní moře.

Podle předsedy maďarské vlády by měla EU podobnou migrační dohodu, jakou má nyní s Tureckem, uzavřít i s Egyptem. V Egyptě je teď podle Orbána asi 5,5 milionu uprchlíků, a pokud Brusel s Káhirou neuzavře dohodu, mohl by se prý dočkat překvapení.

Unie se podle šéfa maďarské vlády rovněž musí připravit na možné selhání migrační dohody mezi EU a Tureckem. Budapešť rovněž požaduje, aby Brusel spravedlivěji rozděloval peníze mezi země nejvíce zasažené uprchlickou krizí.

„Peníze jdou pořád jen Itálii a Řecku, zatímco Bulharsko, Makedonie a Srbsko dostávají ostudně malé částky," řekl Orbán. Zopakoval také, že odmítavé stanovisko Maďarska vůči kvótám na přerozdělování uprchlíků zůstává neměnné.

'Odhodili veškerý ostych.' Východní Evropa zrodila populisty, kteří otřásají Evropskou unií, píší komentátoři

Číst článek

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme