Maďarsko a referendum o uprchlických kvótách? Orbánův kalkul, píše 'stínová CIA'

Vztah Maďarska k Evropské unii v neděli dospěl k novému mezníku. Voliči se v referendu vyjadřovali k plánu Evropské komise na přerozdělení uprchlíků. Podle bezpečnostního serveru Strategic Forecasting neboli Stratfor (www.stratfor.com) však bylo uspořádání všelidového hlasování především výsledkem vnitropolitické kalkulace. Kvóty koneckonců nikdo členským zemím silou nevnucoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kampaň maďarské vlády před referendem o kvótách: „Neriskujte! Hlasujte NE!“

Kampaň maďarské vlády před referendem o kvótách: „Neriskujte! Hlasujte NE!“ | Foto: Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0, The Little Glass Slipper

Budapešť si však nenechala ujít šanci vypadat jako sveřepý obránce země, její svrchovanosti, identity a bezpečnosti. Důvody k tomu měla. Loni v přepočtu na hlavu zažádalo o azyl v Maďarsku bezmála nejvíce lidí v Evropě, a země se stala důležitým tranzitním prostorem na cestě uprchlíků na Západ. Premiér Viktor Orbán na lidskou vlnu zareagoval uzavřením hranic a běžencům vzkázal: Nejste tady vítáni! „Je evidentní, že se touto rétorikou snažil udržet postavení své strany Fidesz a zabránit přebíhání jejích voličů k extremistickému Jobbiku,“ píše Stratfor, který bývá označován za „stínovou CIA“.

„Show, kterou dnes Budapešť uspořádala, však není určena jen pro domácí publikum,“ poznamenává Stratfor. Jejím adresátem je i Brusel. Celá vládní kampaň byla prodchnuta euroskeptickými důrazy. Země Visegrádské čtyřky vzkázaly Evropské unii, že si nenechají z centra nic diktovat.

Z kampaně bylo jasné, že Budapešť se předem považuje za vítěze. Aby hlasování platilo, musela by účast překročit 50 procent oprávněných voličů, experti ze Stratforu však dospěli k závěru, že i 40procentní účast bude pro Orbána triumfem. Byl by to důkaz, že pro volby v roce 2018 ještě pořád dokáže Fidesz mobilizovat dostatek voličů.

Evropská unie trestat nebude

Referendum však bude mít důsledky i pro celý evropský kontinent. Maďarsko se může profilovat jako jedna z vůdčích euroskeptických zemí, protože na rozdíl od ostatních zemí skupiny V4 jediné předložilo uprchlickou otázku lidem k hlasování. Je zřejmé, že referendum už tak dost napjatý vztah Budapešti a Bruselu neuklidní. Evropská komise pozbude v Maďarsku poslední zbytky autority, a může na oplátku zkusit uvalit na Maďarsko sankce. Stačilo by zablokovat unijní fondy, a země by dostala drtivý finanční úder.

„Jenomže Evropská unie se do trestání hrnout nebude,“ poznamenává Stratfor. Po brexitu se eurokratům nechce povzbuzovat protiunijní nálady. Když loni Portugalsko a Španělsko nesplnily rozpočtová pravidla, žádný trest nepřišel. Sankce proti Maďarsku by navíc vyžadovaly jednomyslné schválení blokem sedmadvaceti států, a to se nikdy nestane. Polsko už dopředu avizovalo, že chce takový krok vetovat. Budapešť výměnou za to kryje Polsku záda ve sporech s Bruselem.

Maďarské referendum o uprchlících je zmanipulované, tvrdí agentura Bloomberg

Číst článek

Unijní špičky se teď budou hlavně bát, aby případná velká demonstrace voličské podpory Orbána nepovzbudila podobně euroskeptické země. Hlasování si jistě vyslouží pochvalu od francouzské Národní fronty, nizozemské Strany za svobodu, rakouských Svobodných a italského Hnutí pěti hvězd. Všechny tyto subjekty slibují svým obyvatelům referenda o členství v eurozóně.

Přesto Stratfor neočekává vzdor vyhrocené rétorice žádnou výraznější změnu v postoji Budapešti k Bruselu. A měnit se nehodlá ani unie, která momentálně prochází nejhorší fragmentací ve svých dějinách. Shoda o změně nynějšího uspořádání je reálně nedosažitelná. Vše zůstane tak, jak je. Navíc příští rok čekají dvě klíčové unijní země – Německo a Francii – parlamentní volby, takže chuti ke změnám bude do té doby ještě méně.

Většina Maďarů chce v Evropské unii zůstat

Ovšem ani Maďarsko nemíní Evropskou unii opouštět. Ekonomický růst země dnes bezezbytku závisí na dotacích z EU, a na Západ míří většina maďarského vývozu. Pro zemi by bylo sebezničující, pokud by se měla dobrovolně zříct přístupu na vnitřní evropský trh. A i když Budapešť neřeší potenciální ruskou agresi zdaleka tolik jako Polsko nebo Pobaltí, pořád ještě pro ni znamená členství v bloku základní pilíř bezpečnostní strategie. „Průzkumy veřejného mínění navíc ukazují, že naprostá většina Maďarů chce v EU setrvat,“ připomíná Stratfor.

Maďarská vláda se tudíž bude nadále profilovat jako jeden z nejhlasitějších kritiků Evropské unie. Půjde však o pečlivě kalkulované kroky, které ani na okamžik neohrozí jeho členství. Je možné, že Maďaři spojí síly se zeměmi, které chtějí federální principy unie zreformovat do podoby nového mezivládního systému – ale to je pořád ještě hodně daleko od zpochybňování vlastního členství.

„Přesto tato strategie není bez rizika,“ píše Stratfor. Vytrvalá euroskeptická propaganda v kombinaci se silnou krajně pravicovou opozicí mohou zahnat Maďarsko do rohu. Vláda pak bude nucena stále víc sázet na nacionalistické nálady. „Země by za to mohla zaplatit ztrátou spojenců, investorů i stability,“ varuje v analýze bezpečnostní server Strategic Forecasting.

ČRo Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme