Referendum o kvótách Maďary nezajímalo, kvůli nízké účasti bylo prohlášeno za neplatné

Maďarští voliči v referendu jasně odmítli evropské kvóty na přerozdělování uprchlíků. Volební komise ale oficiálně označila výsledky referenda za neplatné. Volební účast totiž nedosáhla požadovaných 50 procent. Přesto premiér Viktor Orbán považuje referendum za vítězství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán | Zdroj: Reuters

Podle informací, které zveřejnil maďarský Národní volební úřad na svých stránkách, odmítlo uprchlické kvóty 98,2 procenta voličů. Referendum však je neplatné.

Volební místnosti se zavřely o půl hodiny později, protože někdo ohlásil bombu v jednom z budapešťských obvodů. Hrozba se však nepotvrdila a událost neměla žádný vliv na ukončení referenda. Účast ale celý den nebyla dobrá. Kolem třetí hodiny byla podle maďarské agentury MTI účast jen 30,66 procenta, v půl šesté 39,88 procenta. Aby bylo referendum platné, muselo by se ho zúčastnit alespoň 50 procent oprávněných voličů.

„Myslím, že jestliže bude účast okolo 40 procent, bude to pro Viktora Orbána a jeho vládu fiasko,“ uvedl před skončením hlasování maďarský analytik Attila Juhász. Ten odhadoval volební účast mezi 44 a 46 procenty.

Asselborn: Maďarský lid ukázal, že je více evropský než jeho vláda

Po zveřejnění výsledků označil poslanec vládní strany Fidesz Gergely Gulyás referendum za „jasné vítězství“. A to i přes nízkou účast. Fidesz podle jeho slov bude respektovat vůli lidu. Premiér Viktor Orbán označil výsledek referenda za „výjimečný“. Parlament by podle něj měl přijmout dodatek k ústavě, který by na vůli voličů reagoval. Přestože jsou výsledky referenda fakticky neplatné, vládní strana přišla s vhodným termínem: hlasování je politicky platné.

Vítězstvím ale nazval referendum i předseda opoziční strany Demokratická koalice Ferenc Gyurcsány, bývalý předseda socialistické vlády. Viktor Orbán podle něj s referendem zariskoval a prohrál. Podle krajně pravicového Hnutí za lepší Maďarsko je výsledek referenda osobním selháním premiéra Orbána. Šéf strany Gábor Vona řekl, že vládnoucí strana Fidesz by se teď neměla snažit výsledky omlouvat, ale spíše přiznat, že „selhala“. Celá opozice požaduje demisi premiéra Orbána.

Na výsledky referenda reagoval už i lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn. „Není to dobrý den pro pana Orbána a naopak to není tak špatný den pro Maďarsko a EU,“ řekl Asselborn. Maďarský lid podle něj ukázal, že je více evropský než jeho vláda. Nedostatečnou účast označil za „pasivní odpor“ většiny. „Doufám, že se v EU postavíme důsledně na stranu většiny Maďarů a proti kurzu maďarské vlády,“ zakončil Asselborn s tím, že si Maďaři zaslouží za své rozhodnutí respekt.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme