Kvóty v Maďarsku odmítlo víc lidí, než kolik jich v roce 2003 hlasovalo pro vstup do EU

Většina hlasujících Maďarů odmítla v referendu kvóty na přerozdělování migrantů mezi zeměmi Evropské unie bez souhlasu maďarského parlamentu. Referendum je ale neplatné kvůli nízké účasti. Maďarský premiér Viktor Orbán přesto hlasování označil za vítězství a chystá změnu ústavy. Opozice ale referendum označuje za Orbánovu prohru. Proti kvótám hlasovalo v referendu skoro 98 procent ze zhruba 3 a půl milionu hlasujících. Konečné výsledky budou známy až během týdne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán | Zdroj: Reuters

Otázka v refendu zněla: „Chcete, aby Evropská unie i bez souhlasu maďarského parlamentu mohla předepisovat povinné přesídlování nemaďarských občanů do Maďarska?" Už teď je ale jasné, že referendum není platné, protože volební účast nepřesáhla 43 procent. To už ostatně potvrdila i maďarská volební komise.

Premiér Viktor Orbán referendum přesto označil za vítězství a ohlásil změnu ústavy. Uvedl mimo jiné, že v referendu odmítlo kvóty víc lidí, než kolik jich v roce 2003 hlasovalo v plebiscitu pro vstup země do Evropské unie.

Referendum o kvótách Maďary nezajímalo, kvůli nízké účasti bylo prohlášeno za neplatné

Číst článek

Premiér Orbán také označil označil výsledek za vynikající a prohlásil, že se jím budou muset zabývat i unijní instituce v Bruselu, a oznámil, že předloží parlamentu dodatek k ústavě, který bude na vůli voličů reagovat.

„Brusel bude muset učinit důležité rozhodnutí, teď je řada na něm. Evropská unie je demokratickým společenstvím a teď dala v jednom členském státě drtivá většina účastníků referenda najevo, že nesouhlasí se záměry Bruselu,“ prohlásil maďarský ministerský předseda.

Maďarská opozice

Někdejší premiér a současný předseda opoziční strany Demokratická koalice Ferenc Gyurcsány naopak referendum označil za vítězství opozice. Orbán podle něj riskoval a utrpěl obrovskou porážku.

Podle krajně pravicového Hnutí za lepší Maďarsko Jobbik jsou výsledky Orbánovým osobním selháním. Vůdce Jobbiku Gábor Vona také vyzval Orbána k odstoupení.

Maďarští socialisté uvedli, že jakékoli zákonodárné kroky na základě výsledků referenda budou protiústavní, protože hlasování bylo neplatné.

Předseda socialistů Gyula Molnár před refendem vyzval Maďary, aby v neděli zůstali doma a nehlasovali.

Karel Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme