V Polsku roste potratová turistika. Ženy jezdí i do Česka, říká polská bohemistka Czaplinská

V Polsku doznívá protest proti chystanému zpřísnění zákona o potratech. Zatím platí, že ženy umělé přerušení těhotenství můžou podstoupit jen při vážných důvodech, jako je ohrožení zdraví, vážné poškození plodu nebo početí vzniklé při znásilnění. Podmínky se navíc ještě zpřísní. Podle polské bohemistky Joanny Czaplinské už teď ženy pravidla obcházejí. Na potrat jezdí například do sousedních zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Někteří polští lékaři i přes nebezpečí trestu potraty dělají

Někteří polští lékaři i přes nebezpečí trestu potraty dělají | Foto: Fotobanka Profimedia

Interrupce byla v Československu povolena v roce 1957, v Rakousku před více než 40 lety, v roce 1975. Polsko je ale jedním z mála států Evropy, které potraty přísně reguluje. Čím to je?

V Polsku byly potraty před rokem 1989 povolené. Dokonce na takzvanou žádost. Stačilo, že žena o potrat požádala a nemusela nijak zdůvodňovat, že je například ve špatných ekonomických podmínkách. Potraty se dělaly na soukromých klinikách, právem ale byly povolené.

Situace se změnila na začátku 90. let nátlakem konzervativních skupin, které začaly žádat ochranu počatého života, který počítají od okamžiku oplodnění.

Berlín, New York nebo Dillí: polské ženy protestující proti zákazu potratů podpořili lidé z celého světa

Číst článek

Taková přísná politika ženy tlačí k jiným řešením. Jakým způsobem tato pravidla Polky obcházejí?

Tato pravidla se v Polsku obcházejí například ilegálním obchodem s léky, které vyvolávají předčasný porod. Jsou ale i lékaři, kteří i přes nebezpečí trestu potraty dělají. Samozřejmě také kvete potratová turistika.

Kam ženy vyrážejí za „potratovou turistikou"?

Jsou to okolní státy, jako například Česká republika. Je to ale také Německo nebo Nizozemsko. Ovšem musíme také říct, že tuto turistiku si mohou dovolit opravdu jen bohatší ženy. Nejsou to částky, které by mohly zaplatit obyčejné nebo mladé ženy, které teprve začaly vydělávat.

Černé pondělí: polské ženy protestovaly proti zákonu o interrupci. Černobílým vydáním je podpořila Gazeta Wyborcza

Číst článek

Protesty polských žen podpořili lidé i v řadě dalších evropských zemí. Může tento společenský tlak změnit přístup Polska k potratům?

Myslím, že to není tak pravděpodobné. Konzervativní politika v Polsku je viditelná i v jiných oblastech života. Část politiků, která je teď zodpovědná za zákonodárství v zemi, trochu podceňuje toto hnutí. To slyšíme například i v některých prohlášeních, kdy politici marginalizují pondělní protesty a říkají, že se jich zúčastnila jen hrstka žen.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme