Porod v každém případě. I fatálně postižené děti mají mít podle Kaczyńského právo na křest

Podle předsedy polské vládní strany Právo a spravedlnost Jarosława Kaczyńského by ženy měly porodit i v případě, že je dítě vážně zdeformované či pokud nemá šanci na přežití. Každé dítě má mít podle Kaczyńského právo na křest, pojmenování a pohřeb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf polských konzervativců Jaroslaw Kaczyńský

Šéf polských konzervativců Jaroslaw Kaczyńský | Zdroj: Reuters

Konzervativní politik se v rozhovoru pro Polskou tiskovou agenturu (PAP) vyjádřil ke změnám v protiinterrupční legislativě.

V Polsku minulý týden proběhly masové protesty proti zpřísnění zákazu potratů, které požadovalo v petici na půl milionu obyvatel. V reakci na „Černý protest“ pak parlament úplný zákaz potratů a trestní odpovědnost zamítl.

Podle šéfa vládní strany jsou změny v legislativě možné, týkat by se mohly povolení potratu s ohledem na stav plodu. Trestní odpovědnost za interrupci či naprostý zákaz potratů Kaczyński odmítl.

„Budeme se snažit o to, aby i případy velmi obtížného těhotenství, když je dítě předem odsouzeno k smrti nebo je plod vážně deformovaný, skončily porodem. Aby mohlo být dítě pokřtěno, pojmenováno a pohřbeno,“ uvedl Kaczyński. Má však jít pouze o případy, kdy není ohrožen život a zdraví matky.

Polsko odmítlo zpřísnění zákona o potratech. Kontroverzní návrh neschválili poslanci

Číst článek

Polsko má společně s Irskem nejpřísnější zákony o interrupci z celé EU. Ukončení těhotenství povoluje zákon od roku 1993 pouze v případě, že se žena stala obětí znásilnění, že plod není v pořádku nebo je život budoucí matky v ohrožení.

Podle statistik polského ministertva zdravotnictví bylo loni v zemi vykonáno 1044 legálních interrupcí. Naprostá většina z nich byla provedena kvůli nemoci dítěte nebo špatnému vývoji plodu, legální interrupce v případě znásilnění byla pouze jedna.

Ovšem žen, které přerušují těhotenství, je mnohem více. Jezdí kvůli tomu do zahraničí, ročně je to mezi 100 až 150 tisíci ženami.

Tusk je nepřijatelný

V rozhovoru pro PAP Jarosław Kaczyński rovněž zopakoval, že nepodporuje Donalda Tuska v jeho kandidatuře na předsedu Evropské rady.

"Někdo takový jako Donald Tusk by neměl být předsedou Evropské rady. Jsem hluboce přesvědčen o tom, že by to bylo proti EU," uvedl stranický předseda a vyčetl Tuskovi kauzy z období jeho vlády i špatné vyšetřování Smolenské letecké havárie. Při té v roce 2010 zemřel mimo jiné i tehdejší polský prezident a bratr Jarosława Lech Kaczyński s manželkou.

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme