Putin: Hackerské útoky proti USA nejsou v našem zájmu, chceme spolupracovat

Kybernetické útoky na Spojené státy nejsou podle Vladimira Putina v souladu se zájmy Ruska. Šéf Kremlu to prohlásil na ekonomickém fóru v Moskvě. Reagoval tak na sérii krádeží citlivých dat a e-mailových souborů, ze kterých američtí vyšetřovatelé obviňují ruské hackery napojené na vládu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin schválil vznik Národní gardy (archivní foto)

Ruský prezident Vladimir Putin schválil vznik Národní gardy (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Útoky byly namířené na servery Demokratické strany a e-mailové účty jejích čelných představitelů. Obsah se následně objevil na serveru WikiLeaks - a to včetně neveřejných výroků prezidentské kandidátky Hillary Clintonové.

Washington z kybernetických útoků poprvé oficiálně obvinil Rusko minulý týden. Z ovlivňování prezidentské kampaně nařkla Kreml i Clintonová při poslední kandidátské debatě s Donaldem Trumpem.

Obama zvažuje odpověď na ruské hackerské útoky. USA se bojí napadání výsledků voleb

Číst článek

Podle Vladimira Putina není důležité, kdo hackerské útoky spáchal, ale jaké informace se kvůli nim dostaly na veřejnost. Obviňování Ruska je podle něj jen odvádění pozornosti Američanů před listopadovými volbami.

Šéf kampaně Hillary Clintonové John Podesta oznámil, že nabouráním se do jeho soukromého e-mailu se už zabývá FBI. Bílý dům nyní zvažuje, jak na hackerské útoky odpoví.

Ruský prezident na fóru také oznámil, že Moskva bude spolupracovat s jakýmkoli americkým prezidentem, pokud bude stát o spolupráci s Ruskem. USA totiž považuje za přední světovou ekonomiku, se kterou chce mít Rusko přátelské vztahy.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme