Slovensko se loučilo s prvním prezidentem. Zemana s Klausem zdrželo počasí

Na Slovensku byl ve čtvrtek státní smutek. Země pohřbívala svého prvního prezidenta v novodobé historii – Michala Kováče. Zemřel minulý týden na selhání srdce. Na státní smuteční pohřeb v Bratislavě dorazila i řada zahraničních politiků, včetně českého prezidenta Miloše Zemana a jeho předchůdce Václava Klause.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslední rozloučení s prvním slovenským prezidentem Michalem Kováčem

Poslední rozloučení s prvním slovenským prezidentem Michalem Kováčem | Zdroj: ČTK

Už ve středu se mohli lidé poklonit u rakve s ostatky bývalého prezidenta v Rytířském sále Bratislavského hradu. Ve středu po poledni se konal smuteční průvod, který procházel městem z Bratislavského hradu do prezidentského paláce. Průvod sledovalo několik tisíc lidí.

Rakev s ostatky těla byla vezena přes centrum města k sídlu prezidentů Slovenské republiky. Držela se minuta ticha a zazněla hymna slovenské republiky.

Zeman s Klausem přijeli pozdě

Mezi nejvýznamnější hosty patří i český prezident Miloš Zeman a jeho předchůdce Václav Klaus. Česká delegace ale nestihla začátek pohřbu a dorazila zhruba se čtvrthodinovým zpožděním. Český prezident se tak nemohl poklonit u rakve s ostatky přímo v Rytířském sálu, ale až o něco později na nádvoří Bratislavského hradu.

Podle mluvčího Pražského hradu bylo zpoždění způsobeno špatným počasím při letu z Prahy do Bratislavy.

Rozloučit se s bývalým slovenským prezidentem přijelo do Bratislavy i několik zahraničních politiků v čele s bývalým maďarským prezidentem. Dorazily i delegace z Rakouska a Rumunska.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme