Polsko chystá zákon, který umožní polici víc kontrolovat internet

Uživatele internetu v Polsku chce mít pod kontrolou policie. Ministerstvo vnitra už připravuje zákon, který by garantoval absolutní přehled o tom, co se na síti děje. Zástupci největších polských internetových stránek varují před omezením svobody slova a ochrany osobnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klávesnice počítače

Klávesnice počítače | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Polská policie a tajné služby chtějí, aby majitelé internetových portálů a nejrůznějších diskusních stránek shromažďovali veškeré informace o svých uživatelích.

K takovým údajům by policisté měli neomezený přístup a uchovávat by se musely až pět let. Jak píše deník Rzeczpospolita, archivovaly by se veškeré záznamy, které o sobě uživatelé internetu na síti zanechají.

Možnost nahlédnout například do elektronické pošty má policie v Polsku, ale i v České republice už dnes. Platí to však pouze v konkrétních případech, třeba pokud jde o vyšetřování spojené s prodejem drog nebo jinou nelegální činností přes internet. Také soud může nařídit správcům stránek, aby zpřístupnili e-mailovou komunikaci člověka, který je podezřelý z trestného činu.

Hrozí absolutní kontrola, varují provozovatelé stránek

Chystaný zákon je jiný v tom, že nově by policisté měli přístup do archivů nejrůznějších internetových blogů a diskuzí online, aniž by museli žádat o povolení majitele stránek a soudu. Nikdo by tak nevěděl, koho a kdy na globální síti sledují.

Zprávy o navrhovaném zákonu už v Polsku vyvolaly mezi provozovateli hlavních portálů ostré protesty. Podle nich by 14 milionů Poláků, kteří aktivně využívají internet, mohlo přijít o anonymitu. Nelíbí se jim také, ze by sami museli nakoupit velmi drahé technické vybavení na archivaci dat.

Někteří experti dokonce upozorňují, že už nyní má 15 procent polských uživatelů internetu e-mailovou adresu registrovanou na zahraničních stránkách a tento počet může dál jenom narůstat.

Mluvčí polského kabinetu řekl, že jde o zbytečnou senzaci a paniku. Na novém zákonu se podle něj pracuje, všichni ale mohou klidně spát a nadále používat internet. Absolutní kontrola sítě se prý neplánuje. To bude ale jisté až v okamžiku, kdy bude text zákona hotový a k dispozici veřejnosti.

Přečtěte si také:
Německá vláda varuje před stále častějším šířením extremistické propagandy na internetu
Německé dráhy kontrolovaly a mazaly e-maily zaměstnanců
Internetových zločinů přibývá
Německá policie zřejmě bude smět provádět online prohlídky počítačů
Německý ústavní soud zrušil zákon o sledování počítačů
Odborníci hledají způsob, jak omezit dětskou pornografii na internetu
Američané diskutují o monitorování telefonů a e-mailů

Petr Vavrouška, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme