Jít na pomoc Československu v srpnu 68 chtěly tisíce Jugoslávců

Dvě stě tisíc dobrovolníků z bývalé Jugoslávie bylo připraveno přijít na pomoc Československu proti sovětské intervenci. A Srbsko i ostatní dnes už bývalé jugoslávské republiky tehdy doslova otevřely náruč našim turistům, které události v Praze před 41 lety překvapily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srpen 1968 v ulicích Ústí nad Labem

Srpen 1968 v ulicích Ústí nad Labem | Foto: Muzeum města Ústí nad Labem

Titova Jugoslávie tehdy poskytovala Československu velkou morální podporu a Srbové a vůbec všichni obyvatelé Jugoslávie stáli na naší straně. Ale šlo o daleko víc.

"Hlásil se obrovský počet dobrovolníků na obranu Československa. A měli na mysli i možnost, že Jugoslávie může být další na řadě," řekl pro Český rozhlas 77letý profesor filozofie Svetozar Stojanovič, člen poradní komise současného ministra zahraničí a srbské Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

"Jugoslávie totiž už jednou předtím byla na denním pořádku pro intervenci, ale Stalin od toho nakonec ustoupil právě proto, že se obával právě dobrovolníků a co dokáží, když je jejich země v ohrožení. Hodně lidí také vzpomínalo, že i jugoslávští vojáci tehdy byli v bojové pohotovosti."

Profesor Stojanovič je přímým pamětníkem a také aktérem té doby, úzce spolupracoval mimo jiné se Zdeňkem Mlynářem, jedním z vedení pražského Jara. Připomíná dobu, kdy se lidé od nás setkali v Jugoslávii s pomocí: "Lidé u nás, jakmile se dozvěděli o vpádu vojsk, spontánně pomáhali Čechům a Slovákům, kteří tu byli ve velkém počtu na dovolené - u moře, na horách, jako turisté, spousta si je vzala k sobě domů a chovali se k nim jako k příbuzným."

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Jaromíra Janeva o postoji Jugoslávie k okupaci Československa v roce 1968

Dříve Jugoslávci a dnes příslušníci národů bývalé Jugoslávie měly vždy pro Čechy otevřené srdce.Milovali české spisovatele, od Hrabala po Kunderu a byli stále otevření podnětům, které z české literatury přicházely . Překládali i díla českých disidentů a pomáhali jim. Jsou také vděční, že se na tyto stránky naší společné historie nezapomnělo.

Jaromír Janev, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme