Podle maďarské diplomacie zemi hrozí obnovení kanadských víz

Kanada by mohla po Česku obnovit vízovou povinnost také pro Maďarsko. Podle maďarského ministerstva zahraničí je toto opatření pravděpodobné, pokud nepřestane organizovaná emigrace maďarských Romů. Mimo jiné o tom v Budapešti jednali také představitelé romských sdružení a policie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budapešť

Budapešť | Foto: Jirka Malina

Cílem schůzky bylo uklidnit romskou komunitu, že po zadržení čtyř podezřelých ze série brutálních útoků na Romy, při kterých bylo několik Romů zavražděno, už nemusí mít strach. A hlavně že nemusí organizovat vlastní domobranu, jak tomu v posledních týdnech bylo na severovýchodě Maďarska.

Vedoucí konzulární služby ministerstva zahraničí na poradě požádala romské organizace, aby zabránily hromadnému podávání žádostí o azyl v západoevropských zemích a v Kanadě. Romové z Maďarska totiž nemůžou počítat s udělením statutu uprchlíka, můžou pouze dosáhnout toho, že například Kanada obnoví Maďarům vízovou povinnost.

V uplynulých 16 měsících požádalo v Kanadě o azyl 1300 občanů Maďarska, ani jednomu z nich ale tamní úřady nevyhověly. Zástupkyně maďarského ministerstva zahraničí tvrdí, že Romy někdo k emigraci organizovaně povzbuzuje pod záminkou, že jim v Maďarsku hrozí nebezpečí.

Přečtěte si také:
Maďarský soud poslal do vazby muže podezřelé ze série útoků na Romy
Maďarská policie zatkla podezřelé ze sériových vražd
Maďarský prezident: Situace v zemi je napjatá jako před výbuchem
S vyšetřováním vraždy maďarské Romky pomáhá americká FBI

Gregor Martin Papucsek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme