Švýcarské banky prozradily jména Francouzů, kteří u nich mají tajná konta

Ve Francii budí nadále velkou pozornost případ, kdy švýcarské banky prozradily jména Francouzů, kteří u nich mají tajná konta. Francouze nejvíce zajímá, jak získala francouzská vláda seznam lidí, kteří se zřejmě pokusili o daňový únik založením tajných kont ve Švýcarsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Commerzbank

Commerzbank | Foto: Commerzbank

Deník Le Monde soudí, že jména prozradily samotné švýcarské banky ještě předtím, než byla podepsána dohoda o poskytování osobních údajů mezi Švýcarskem a Francií.Ministr pro rozpočet Eric Woerth naznačil, že údaje poskytly francouzským finančním úřadům dvě švýcarské banky naprosto dobrovolně.

Ve Francii vzbuzuje tento případ i nadále rozruch. Tři tisíce Francouzů totiž disponuje tajnými konty ve Švýcarsku a podle finančního úřadu se tito lidé zřejmě pokusili o daňový únik.

Do konce roku mají majitelé tajných kont čas na to, aby své počínání vysvětlili a deklarovali své příjmy.

Stejné otázky ale vzbuzuje i způsob, jakým francouzské úřady existenci těchto kont zjistily. Podle Le Mondu poskytly Švýcaři informace ještě před čtvrtečním podpisem dohody o poskytování osobních údajů mezi oběma zeměmi.

Přečtěte si také:

USA a Švýcarsko se dohodly na odtajnění podezřelých kont
Německý ministr financí chce zařadit Švýcarsko na černou listinu daňových rájů
Daňové úniky příčinou roztržky mezi Švýcarskem a Německem

Jan Šmíd, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme