EU: Na unesené ruské lodi Arctic Sea byly nejspíš pašované zbraně

Nedávné záhadné zmizení ruské lodi Arctic Sea nelze vysvětlit jinak, než že na ní byly rakety určené pro Blízký východ a že plavidlo zdrželi Izraelci. Prohlásil to šéf protipirátské agentury Evropské unie Tarmo Kőuts.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohřešovaná ruská nákladní loď Arctic Sea.

Pohřešovaná ruská nákladní loď Arctic Sea. | Foto: AFP

Estonský admirál v rozhovoru pro americký týdeník Time tvrdí, že této verzi napovídá podivné ruské chování v celém případu.

Teorie, že Rusové na lodi neposílali pouze deklarované dřevo, ale také zbraně, koluje v médiích už dva týdny. Teď se k ní ale veřejně přiklonil i vysoký představitel Evropské unie.

Rusko tato podezření striktně odmítá, stejně jako spekulaci, že loď zadrželo komando izraelské tajné služby Mosad.

Pozorovatele ale zaráží, že by údajní piráti přepadli u západoevropských břehů plavidlo s nákladem dřeva, že pak Rusko vyslalo k jeho záchraně velkou námořní jednotku, ale hlavně, že Moskva neustále vydává protichůdné informace.

Teprve o víkendu, tedy po dvou týdnech, také ruské úřady pustily na svobodu námořníky, kteří měli být oběťmi údajného únosu.

Podle agentury AFP se prohlídky nákladní lodi Arctic Sea kromě ruských vojáků zúčastní i maltští experti. Ti by měli zjistit, zda na plavidle nebyl nějaký tajný náklad. Moskva podle prohlášení maltských námořních úřadů vyslyšela žádost o spoluúčast na šetření a maltským expertů poskytne informace o události. Podle ruské armády bude loď prozkoumána v přístavu Novorossijsk, kam dopluje zhruba v první zářijové dekádě.

Loď Arctic Sea plující pod maltskou vlajkou byla unesena koncem června, když proplouvala Lamanšským průlivem. Po víc než třech týdnech ji osvobodila ruská vojenská plavidla u Kapverdských ostrovů. Osm údajných únosců bylo zadrženo, patnáctičlenné ruské posádce se nic nestalo.

Rusko chce vyšetřovat, jestli loď Arctic Sea nevezla tajný materiál
Rusko zatklo údajné únosce lodi "Arctic Sea"
Ruské námořnictvo údajně našlo zmizelou loď "Arctic Sea"

Břetislav Tureček, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme