Rozhovory o sjednocení Kypru se komplikují

Na Kypru měly pokračovat rozhovory mezi předáky kyperských Řeků a Turků o sjednocení středomořského ostrova. Podle agentury Reuters ale byly den před jejich zahájením odloženy řeckou stranou poté, co se z návštěvy severního Kypru muselo vrátit více než 500 poutníků. Tvrdili, že je kyperští Turci šikanovali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ostnatý drát na Kypru vytváří pásma nikoho

Ostnatý drát na Kypru vytváří pásma nikoho | Foto: paolo coringiano

"Máme dvě konfliktní verze. Řecká tvrdí, že lidé, kteří mířili na severní, tureckou, část ostrova, byli při prohlídce tureckými hlídači podrobeni šikaně. Turci si zase stěžují, že řečtí občané nechtěli předkládat identifikační doklady. Takže nevíme, jak to bylo. Vzájemná tenze je dlouhodobá," řekl Rádiu Česko k poslední události na Kypru zahraničně-politický komentátor Radiožurnálu Milan Slezák.

Rozdělený Kypr je pro Turecko jednou z překážek pro vstup do Evropské unie. V roce 2004 kromě zemí střední Evropy a Malty přijala Unie i Kypr. Turecku tehdy přislíbila zahájení rozhovorů o členství. Dohodu o sjednocení proto více prosazují kyperští Turkové než kyperští Řekové.

"Zdá se, že Ankara vyvinula na Turky na severu ostrova tlak, aby byli ve vlastním zájmu vstřícnější. Pro Turky je Kypr dneska spíše záležitostí prestiže, nikoliv tak geostrategická věc, jak to bývalo v 70. letech," uvedl Slezák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Souvislosti problému rozděleného Kypru přiblížil Milan Slezák v rozhovoru s Martinou Maškovou na Rádiu Česko.

Kypr je rozdělen na řecký a turecký sektor od roku 1974, kdy severní část středomořského ostrova obsadila turecká armáda v reakci na převrat kyperských Řeků usilujících o připojení Kypru k Řecku. Turci pak vyhlásili Severokyperskou tureckou republiku, kterou ale kromě Turecka neuznává žádný jiný stát.

Sjednotit obě znesvářené části rozděleného ostrova se v roce 2004 snažil plán tehdejšího generálního tajemníka OSN Kofiho Annana. Proti se ale tehdy postavily tři čtvrtiny kyperských Řeků. Naopak turečtí voliči plán podpořili ze dvou třetin. Do Evropské unie pak vstoupila pouze řecká Kyperská republika.

Přímé rozhovory o opětovném sjednocení ostrova vedou kyperští Řekové a Turci už rok.

Přečtěte si také:
Prezidenti obou kyperských komunit začali jednat o sjednocení ostrova

Martina Mašková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme