Z Ruska uprchl novinář, který psal o případu lodi Arctic Sea

Stále nevyjasněná sága tajemné lodi Arctic Sea má další zápletku. Z Ruska uprchl publicista, který se podivným případem od počátku zabýval - a mimo jiné otevřeně poukazoval na to, že důvodem zmizení lodi mohl být tajný náklad zbraní. To ale ostře protiřečí oficiální verzi ruských úřadů, které zatkly osm lidí pro podezření z pirátství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohřešovaná ruská nákladní loď Arctic Sea.

Pohřešovaná ruská nákladní loď Arctic Sea. | Foto: AFP

Novinář Michajl Vojtěnko jako jeden z prvních otevřeně poukazoval na nesrovnalosti v oficiální verzi ruských úřadů, podle níž bylo motivem únosu lodi Arctic Sea pirátství.

Někdejší námořník, současný editor odborného internetového periodika Sofracht, naznačil, že loď místo nákladu dřeva - jak tvrdili ruští vyšetřovatelé - možná vezla z Ruska zásilku zbraní vypravenou v rámci soukromého obchodu ruskými úředníky.

Vojtěnko, který má podle moskevské zpravodajky Českého rozhlasu Lenky Kabrhelové zřejmě dobré kontakty s ruským establishmentem, potvrdil britské BBC, že Rusko opustil po několika výhružných telefonátech, které připisuje lidem z kruhů ruských zpravodajských služeb. Ty obvinění odmítly komentovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radiofórum: zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová o nejnovějším vývoji událostí kolem tajemné lodi Arctic Sea

Rusko zadrželo v souvislosti s údajným únosem Arctic Sea osm lidí, převážně Estonců, kteří byli obviněni z pirátství a únosu. Mnozí odborníci ale takový motiv zpochybňují. Podle Lenky Kabrhelové však i ruské úřady už připouštějí, že tato teorie poněkud kulhá. Není však vůbec jisté, zda se veřejnost někdy skutečně dozví, co se s tajemnou lodí vlastně stalo.

Lenka Kabrhelová, Alena Adámková, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme