Lavrov: Arctic Sea nevezla zbraně pro Írán

Rusko odmítlo informace, že na čas zmizelá loď Arctic Sea převážela do Íránu ruské protiletadlové rakety. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil zprávy o nákladu nelegálních zbraní za 'absolutní nepravdu'.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohřešovaná ruská nákladní loď Arctic Sea.

Pohřešovaná ruská nákladní loď Arctic Sea. | Foto: AFP

Arctic Sea, plující pod vlajkou Malty, se ztratila na víc než dva týdny. Plavidlo s patnácti ruskými námořníky na palubě se našlo až v polovině srpna u pobřeží západní Afriky.

Sergej Lavrov trvá na tom, že zprávy o nákladu ruských raket S-300 jsou nepodložené. Ministr zároveň slíbil transparentní vyšetřování celého případu v Moskvě, k němuž prý Rusko přizve i úřady Malty.

Čtyřtisícitunová Arctic Sea, která údajně vezla z Finska do Alžírska náklad dřeva, zmizela z radarů v červenci. Britský list Sunday Times s odvoláním na zdroje v Rusku a Izraeli uvedl, že loď vezla nelegální zbraně určené pro Írán.

Rakety S-300, nejsofistikovanější nástroj ruské protivzdušné obrany, se podle těchto zdrojů měly na palubu dostat během opravných prací v ruské enklávě Kaliningradu. Mělo jít o obchod bývalých ruských vojenských důstojníků, napojených na podsvětí.

Igor Maňour, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme