Ve Francii začíná soudní proces v aféře Clearstream

V Paříži začíná očekávaný soudní proces v aféře Clearstream. V té údajně šlo o snahu očernit současného prezidenta Nicolase Sarkozyho, a to v době, kdy se chystal na svůj úřad kandidovat. Proces by měl trvat celý měsíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy, Dominique de Villepin

Nicolas Sarkozy, Dominique de Villepin | Foto: AFP

Žalující stranou v procesu je francouzský prezident Nicolas Sarkozy, hájit se bude jeho někdejší stranický rival a bývalý premiér Dominique de Villepin.

Spor je výsledkem dlouhodobé hluboké zášti mezi oběma politiky, kteří se před dvěma lety utkali o nominaci na prezidentského kandidáta. O vliv ve své straně, Unii pro lidové hnutí, ale spolu soupeřili mnohem déle.

Přehrát

00:00 / 00:00

O soudním procesu v aféře Clearmstream mluvil v poledních Ozvěnách dne na Radiožurnálu ředitel dijonské sekce pařížského Institutu politických věd Lukáš Macek.

Sarkozy tvrdí, že de Villepin se ho pokusil zdiskreditovat už v roce 2004, kdy se na veřejnosti objevil seznam lidí, kteří měli údajně přijmout úplatky za prodej francouzských regat Tchajwanu. Úplatky měly být vyplaceny přes lucemburskou společnost Clearstream.

Na seznamu se objevila řada známých osobností včetně Nicolase Sarkozyho. Časem se ale ukázalo, že seznam je falešný a začalo vyšetřování, kdo za ním stojí.

"Dominique de Villepin je obviněn z toho, že o této manipulaci věděl a jako ministr vnitra nezasáhl, ale naopak patřil k lidem, kteří spíše přilévali olej do ohně," informuje o případu ředitel dijonské sekce pařížského Institutu politických věd Lukáš Macek.

De Villepin svou vinu popírá

Bývalý premiér a ministr vnitra se ale brání, že o seznamu nevěděl, a že jde o politicky motivovaný proces. "Zatím nejzávažnější svědectví proti němu je výpověď informatika, který provedl zfalšování seznamů, a který tvrdí, že de Villepin o všem věděl, a že to bylo víceméně na jeho zakázku," dodává Macek.

Pokud by byl de Villepin uznám vinným, hrozí mu vysoká peněžitá pokuta, v případě velmi tvrdého trestu potom i několikaleté vězení.

Podle Macka ale ani Sarkozy nemá úplně čisté svědomí: "Podle některých lidí Sarkozy věděl poměrně brzo, že se jedná o podvrh. Nechával ale situaci zajít relativně daleko, aby o to více potom mohl vystupovat jako oběť."

Jan Šmíd, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme