Velká Británie uvolnila pravidla pro eutanazii

Ve Velké Británii vyjasnili pravidla, týkající se takzvané asistované sebevraždy. Prokuratura oznámila, že příbuzní "pravděpodobně" nebudou za napomáhání při eutanazii trestáni. Záruky před právním stíháním ale nedala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn

Londýn | Foto: Fotobanka stock.xchng

Více než sto britských občanů s nevyléčitelnými chorobami se v poslední době uchýlilo do švýcarského střediska Dignitas, aby tam dobrovolně zemřeli. Nikdo z jejich příbuzných, kteří tam cestovali s nimi, nebyl právně stíhán.

Pacientka s roztroušenou sklerozou Debbie Purdyová však nyní důrazně požádala o vyjasnění zákona. Poradce vlády v trestních věcech Keir Starmer proto zveřejnil směrnice pro budoucí případy tohoto druhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O uvolnění pravidel týkajících se euthanasie ve Velké Británii mluvil na Rádiu Česko spolupracovník Českého rozhlasu Ivan Kytka.

I když imunita před právním stíháním nadále nepřichází v úvahu, hlavní podmínky teoretické beztrestnosti jsou naprosto svobodné a kompetentní rozhodnutí pacienta, že chce zemřít a neexistence jakékoli finanční motivace. Nová pravidla vstupují v platnost okamžitě.

Igor Maňour, Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme