Rusko je připravené obnovit plnou spolupráci s NATO

Moskva je připravena k úplnému obnovení spolupráce se Severoatlantickou aliancí, která byla pozastavena v důsledku loňské války Ruska s Gruzií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

Podle mluvčí ruského prezidenta Dmitrije Medveděva plánovaná návštěva generálního tajemníka NATO v Moskvě ukazuje, že aliance je rovněž připravena zlepšit vzájemné vztahy.

Vztahy mezi NATO a Ruskem byly zmrazeny po srpnové válce mezi Gruzií a Ruskem v roce 2008. NATO tehdy obvinilo Moskvu z užití nepřiměřené síly a z okupace gruzínského území.

Mluvčí ruského prezidenta podotkla, že zpráva o konfliktu, kterou ve středu zveřejnila Evropská komise, ukázala, že aliance učinila některá rozhodnutí příliš brzy.

Zpráva uvádí, že útok Gruzie v odštěpenecké provincii Jižní Osetii znamenal začátek války, ale dochází také k závěru, že Rusko odpovědělo s nepřiměřenou silou.

Kremelské zdroje ve středu také zpochybnily výroky ruského velvyslance při NATO Dmitrije Rogozina, že Rusko stále chová nedůvěru vůči Washingtonu v souvislosti s jeho plány na protiraketovou obrany, a obává se, že by mohly být bezpečnostní hrozbou.

Jana Šmídová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme