Nejlepší univerzity jsou v USA a Británii, potvrzuje nejnovější žebříček Timesů

Nejlepší univerzity na světě jsou ve Spojených státech a ve Velké Británii. Nadprůměrnou úroveň tamního vysokého školství potvrdil respektovaný žebříček vzdělávacích institucí, který každoročně sestavují britské Timesy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český prezident vstupuje na slovutnou Harvardovu universitu

Český prezident vstupuje na slovutnou Harvardovu universitu | Foto: Miroslav Konvalina

Každý žebříček kvality škol je do jisté míry kontroverzní a nemůže být absolutně objektivní. Žebříček britského deníku Times je ale považován za nejdůvěryhodnější.

Jak řekla Rádiu Česko reportérka ČRo Petra Benešová, deník Times považuje za nejdůležitější kritérium - asi z 50 procent - hodnocení akademických expertů a zaměstnavatelů.

"Polovinu bodů, které školy mohou získat, se tedy hodnotí podle toho, jak se uplatňují absolventi konkrétních škol v praxi. Z 20 procent je to poměr studentů a učitelů a dalších 20 procent je to poměr citací ve vědeckých publikacích. Zbytek jsou zahraniční studenti a učitelé," řekla Benešová s tím, že do výběru bylo zařazeno několik stovek vysokých škol.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejlepší univerzity na světě jsou v USA a v Británii, uvádí žebříček deníku Times. Univerzita Karlova se umístila 229. místě. Téma pro reportérku ČRo Petru Benešovou na Rádiu Česko.

Symbolem prestiže zůstávají americký Harvard, britská Cambridge či americký Yale, které se umístily na prvních třech místech. Žádná česká univerzita se do první dvoustovky nedostala. Univerzita Karlova si ale podle reportérky polepšila.

"Letos je na 229. místě, což je výrazný posun. Loni byla 261. místě a v roce 2007 dvěstědevadesátá. A polepšilo si také ČVUT, které se umístilo na 394. příčku a poprvé se vůbec dostalo do první čtyřstovky," přiblížila Benešová.

Aktuální výsledky potvrdily rostoucí kvalitu univerzit v Japonsku, Hong-Kong či Singapuru. "Tam jsou dva důvody. Asijské státy progresivně a hodně investují v posledních letech do vzdělávání a vědeckých výzkumů. Za druhé, jejich studenti hodně studují na zahraničních univerzitách a většinu zkušeností a programů si pak přinášejí zpět do země - do škol, kde se stávají doktorandy a také tam pak vyučují," vysvětlila reportérka.

Benešová se před časem podílela na žebříčku kvality českých vzdělávacích institucí, jež byl publikovaný například v Hospodářských novinách. Zatímco tyto tabulky rozlišovaly školy podle zaměření, oborů, Timesy hodnotí podle jednotlivých univerzit.

"Tady totiž pořád máme, a platí to pro všechny postkomunistické země, univerzity, vysoké školy, kde ne všechny fakulty jsou kvalitní. U prestižních univerzit si nedovolí, aby některá fakulta byla 'odpadová'," uvedla Petra Benešová z redakce reportérů Českého rozhlasu.

Martina Mašková, Katarína Brezovská, Markéta Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme