V Kodani se bude diskutovat o boji proti globálnímu oteplování

V Kodani dnes začíná konference s názvem "Od Kjóta do Kodaně". Politici a odborníci se na ní budou zabývat globálním oteplováním a otázkami energetické bezpečnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog

smog | Foto: stock exchange

Konference se zúčastní například předseda Evropské komise José Barroso, bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan či bývalý britský premiér Tony Blair.

Svět se tak začíná připravovat na prosincovou konferenci OSN, ze které má vzejít nástupce Kjótského protokolu o omezování emisí.

Jak ve vysílání Rádia Česko řekl Bedřich Moldan z centra pro otázky životního prostředí University Karlovy, nyní je už zřejmé, že se probíhající změna klimatu nedá zastavit úplně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změnách klimatu hovořil Bedřich Moldan ve vysílání Rádia Česko

Je způsobena zvýšeným obsahem skleníkových plynů, zejména oxidu uhličitého, v atmosféře, a ty tam zůstanou ještě několik set let. Teď jde podle Moldana o to, aby se průběh této změny klimatu alespoň zpomalil.

"Hlavní důraz se klade na změnu energetického systému, který by měl během několika málo desetiletí, dvou tří desetiletí, skutečně opustit ta fosilní paliva, která jsou právě zdrojem oxidu uhličitého, a přejít na obnovitelé zdroje," řekl Moldan ve vysílání Rádia Česko.

"Máme teďka na vybranou, abychom tuto hrozbu, která skutečně je vážná, vzali vážně a investovali tak, aby se v budoucnosti, řekněme za deset, dvacet, třicet let, už podařilo ty emise oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů snižovat," dodal.

Marika Táborská, Martin Křížek, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme