Německo chce v nejbližší době vrátit domů 14 000 kosovských uprchlíků

Na 14 000 převážně romských uprchlíků z Kosova chce do jejich vlasti vrátit německá vláda. Má se tak stát 10 let poté, co běžence vyhnala z jejich domovů válka. Kritici toho kroku upozorňují na skutečnost, že uprchlíky čeká po návratu těžký úděl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

uprchlíci

uprchlíci | Foto: Robert Mikoláš

Příslušná smlouva o návratu uprchlíků mezi berlínskou vládou a úřady v Prištině je podle listu Süddeutsche Zeitung připravená k podpisu. Dohoda se týká všech osob, které předloží úřední doklady vydané v bývalé jihosrbské provincii nebo které prokáží, že v Kosovu skutečně žily.

Spolková vláda chce ročně přesídlit maximálně 2500 kosovských běženců a hodlá prý dbát na zastoupení všech etnik. Návrat se má týkat celkem 14 000 lidí, z toho 10 000 Romů.

Politici postkomunistické Die Linke se domnívají, že právě je čeká v Kosovu jen bída a život na okraji společnosti. Německo hodlá uprchlíkům i po odjezdu zpátky na jih Evropy pomáhat při shánění práce nebo bydlení.

Jiří Hošek, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme