Kvůli vakcíně propukl v Německu skandál

Očkování proti prasečí chřipce v Německu doprovází skandál. Členové vlády, zaměstnanci ministerstev nebo vojáci totiž mají dostat šetrnější vakcínu, než zbytek populace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

injekční stříkačky

injekční stříkačky | Foto: Stockbyte

Ten má dostat preparát obsahující problematické přídavné látky, tzv. adjuvanty. U této vakcíny se údajně neví, jak na ni budou reagovat těhotné ženy a děti do tří let.

Státní tajemník ministerstva zdravotnictví Schröder potvrdil, že Německo urychleně jedná o možnosti dokoupit vakcínu bez adjuvantů právě pro těhotné ženy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo Jiří Hošek ve Světě o osmé o očkování v Německu

Preparát Celvapan, který neobsahuje přídavné a konzervační látky, objednaly úřady pro členy vlády, zaměstnance státních úřadů nebo příslušníky bundewswehru.

Podle Schrödera je očkování široké veřejnosti Celvapanem nepraktické, protože se lahvička s tímto preparátem musí použít během tří hodin po otevření. Řada expertů ale poukazuje na etickou stránku "dělení pacientů" na prominenty a zbytek občanů.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme