Jednání o budoucnosti Bosny a Hercegoviny uvízla opět na mrtvém bodě

V Sarajevu se znovu jednalo o budoucnosti Bosny a Hercegoviny. Dosud byl mezi sedmi lídry nejsilnějších politických stran v Bosně a Hercegovině jediný, pro kterého jsou návrhy Evropské unie a Spojených států na řešení přijatelné - a to s podmínkami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bosna a Hercegovina (Ilustrační foto)

Bosna a Hercegovina (Ilustrační foto) | Foto: Stanislav Miler

Evropská unie nabídla před časem politickým vůdcům Bosny a Hercegoviny od příštího roku bezvízový styk a přijetí přihlášky do Evropské unie. Podmínkou je, že se do deseti dnů lídři Bosny a Hercegoviny domluví na změnách ústavy a budoucí podobě státu, kde žijí tři národy - bosenští muslimové, Srbové a Chorvaté.

Přes lákavou pobídku za strany Evropské unie a Spojených států není jisté, zda se nejsilnější politické strany v Bosně a Hercegovině dokáží domluvit na změnách ústavy a zrušení Úřadu vysokého představitele mezinárodního společenství pro Bosnu a Hercegovinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situace v Bosně a Hercegovině pohledem balkánského zpravodaje ČRo Jaromíra Janeva.

Čtvrteční jednání opět skončila bezvýsledně. Podle balkánského zpravodaje ČRo Jaromíra Janeva na bosenském politickém poli ke konsenzu nemůže dojít bez pomoci zvenčí. Během jednání nicméně švédský ministr zahraničí Carl Bildt naznačil, že diskuse s představiteli Bosny a Hercegoviny konečně nabírá ten správný směr.

"Bosenští představitelé se shodli na tom, že jednoznačnou prioritou je členství v EU a přiblížení se ke strukturám NATO," potvrdil Janev pro Rádio Česko.

Podle Janeva diskuse stojí právě kvůli politickému systému, na kterém se představitelé stran nedokáží shodnout. Bosenští muslimové například požadují dosažení společné centrální vlády s jedním prezidentem, zrušit rozdělení země a zrušení společného hlasování podle entity.

Pro bosenské Srby je zase nejdůležitější, aby se zachovalo hlasování podle entit, doplnili srbští zástupci - tedy podle příslušnosti k Federaci Bosny a Hercegoviny nebo k Republice srbské.

Chorvaté zase požadují zrovnoprávnění s muslimy, respektive chtějí získat autonomii pro území Hercegoviny.

Jaromír Janev, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme