Britský expert na jaderné zbraně přišel záhadně o život

V době, kdy světové mocnosti jednaly s Íránem o jeho nukleárním programu, přišel záhadně o život špičkový britský vědec na jaderné zbraně. Tim Hampton spadl z téměř 40ti metrů ve vídeňské budově OSN, tedy ve stejném objektu, kde rozhovory probíhaly. Podle britského tisku se měl na vyjednávání s Íránci osobně podílet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vídeňské sídlo OSN

Vídeňské sídlo OSN | Foto: objektivem.net

Rakouská policie podle médií nevylučuje, že Hampton byl v úterý zavražděn. Zatím ale o jeho pádu ze 17. patra nezveřejnila žádné podrobnosti a čeká na výsledek pitvy.

Hampton se 20 let profesionálně zabýval jaderným zbrojením. Před svou smrtí pracoval v Organizaci pro úplný zákaz jaderných zkoušek. Měl tam na starost shromažďování počítačových dat o nukleárních testech.

Napjatá vídeňská jednání trvala od pondělí do středy. Jejich výsledkem byl návrh, aby Írán předal většinu svého obohaceného uranu do zahraničí. Vrátilo by se mu hotové palivo pro jeho výzkumný reaktor. Zatímco Rusko, Spojené státy a Francie do včerejší lhůty návrh odsouhlasily, na oficiální odpověď Teheránu se stále čeká.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme