První polský nekomunistický premiér vzpomíná na rok 1989

Symbolem konce komunismu v takzvaném východním bloku je sice pád Berlínské zdi. Často se ale zapomíná na to, že první tvrdý úder dostal totalitní režim v Polsku. Tam se už v červnu 1989 konaly první svobodné volby a v září byl na post předsedy vlády jmenován Tadeusz Mazowiecki, první nekomunistický premiér v sovětském bloku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tadeusz Mazowiecki - první demokratický polský premiér

Tadeusz Mazowiecki - první demokratický polský premiér

Polsko tak všem ukázalo, že nadvláda komunistů se dá pokořit demokratickou cestou. "Vnímám to jako ukončení celého procesu, který se v roce 1989 v Polsku odehrával, jako symbol vyvrcholení boje Poláků za svobodu," říká Tadeusz Mazowiecki.

Přehrát

00:00 / 00:00

Exkluzivní vzpomínání nejenom bývalého premiéra Mazowieckého připravil zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Petr Vavrouška.

Jedním z tehdejších šéfů volebního štábu Solidarity byl Rafael Dutkiewič, primátor Wroclawi: "Byla to obrovská exploze občanských emocí. V té době bylo nadšení mezi lidmi velmi upřímné a čisté. Všichni jsme věděli, že chceme něco nového, ale přesně jsme ještě netušili, co by to mělo být."

Zakladatel Polsko-československé Solidarity Miroslav Jasinski, disident, který pomáhal českým kolegům, ale neviděl všechno tak růžově: "Nebyli jsme v takové euforii jako ostatní, protože jsme i nadále museli žít v neustále konspiraci. Věděli jsme, že i po změně vlády a jmenování nekomunistického premiéra polská státní bezpečnost spolupracuje s československou StB."

Ani Tadeusz Mazowiecki nepopírá, že byl tehdy po porážce komunistů ve volbách velmi obezřetný: "Byl to rozhodně veliký úspěch, ale zároveň jsme cítili jisté obavy, které naši radost držely na uzdě. Báli jsme se, aby ze strany komunistů nepřišla nějaká nečekaná a ostrá reakce."

Jak ale dodává Igor Wujcik, jeden z tehdejších mladých aktivistů Solidarity, bylo jmenování Mazowieckého premiérem zásadní událostí: "Bylo to velmi symbolické. Každý cítil, že nově sestavená vláda je prvním krokem k demokracii. Bylo jasné, že se v tu chvíli komunistům vše totálně zbortilo. Už neměli šanci vrátit se k moci."

Poláci tak všem ukázali, jak se dá zbavit totalitního režimu. Odstartovala to jednání u kulatého stolu, následovaly červnové, první relativně svobodné volby a už zmiňované jmenování Tadeusze Mazowieckého.

Jak dodává historik Petr Blažek, události v Polsku byly zásadní i pro tehdejší, pořád ještě komunistické Československo:

"Všechny tyto události, samozřejmě společně s pádem Berlínské zdi, sehrály naprosto zásadní roli při pádu komunismu a sehrály taky zásadní roli při přechodu k demokracii. Události v Polsku byly vzorové pro řadu aktérů přechodu v listopadu a prosinci 1989 u nás. A právě termín ,kulaté stoly' se ujal i v tehdejším Československu se všemi těmi důsledky, které pociťujeme do dnešní doby."

Důležitou úlohu při demontáži komunismu v bývalém sovětském bloku sehrálo také propojení disidentských hnutí, jak připomněl exprezident Václav Havel.

"My jsme měli kontakty i s jinými opozičními či disidentskými hnutími v komunistickém světě, ale nejtěsnější jsme měli právě s Poláky. I hlavně díky těm lidem, kteří organizovali Polsko-československou Solidaritu," připomíná Havel.

Polsko se letos, kdy slaví dvacet let svobody, zamýšlí především samo nad sebou. Co získalo, o co přišlo. Jakou odpověď má Tadeusz Mazowiecki? " Polsko se velmi změnilo. Máme demokratický systém, tržní hospodářství, které sice přináší nové problémy, ale je lepší než to socialistické, a jsme součástí Evropské unie a NATO, což je pro Polsko strategicky důležité."

Mazowiecki ale zároveň říká, co může být pro polskou společnost negativním trendem: "Dnes je největším nebezpečím pro Polsko znechucení politikou. Lidé ztrácí zájem o věci veřejné, mají pocit, že nic nemůžou ovlivnit. Je na politicích, aby to co nejrychleji změnili."

Petr Vavrouška, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme