Kříže v italských školách porušují náboženskou svobodu. Rozhodl evropský soud

Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že kříže, které visí na zdech ve třídách většiny italských státních škol, porušují svobodu vzdělávání a víru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řím, Itálie

Řím, Itálie | Foto: David Vávra

Podle evropského soudu by kříž mohl působit na nekřesťanské či ateistické žáky rušivě. V Itálii rozhodnutí soudu vyvolalo vlnu pobouření a většinou rozhořčené reakce. Vláda se proti rozsudku odvolá.

Pouze Italští komunisté uvítali rozhodnutí evropského soudu. Všechny ostatní politické síly je ostře kritizují. I nový tajemník Demokratické strany Luigi Bersani prohlásil, že dávná tradice jako kříž v italských školách nemůže být urážlivá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Giuseppe Maiello mluvil o rozhodnutí evropského soudu.

"Kříž ve školách je symbol naší tradice, vymazat takový symbol by znamenalo vymazat část nás všech," zdůraznila ministryně školství Gelmini.

Takto cítí dopad rozhodnutí evropského soudu i většina Italů. Vatikán označil rozhodnutí za krátkozraké a chybné. "Tato cesta nevede k lásce a sdílení ideje sjednocené Evropy, kterou jsme my, italští katolíci, podporovali od samého začátku," prohlásil mluvčí Svatého stolce, otec Lombardi.

,Itálie to respektovat nebude'

Odborný asistent na FF ZČU v Plzni Giuseppe Maiello to vysvětluje tím, že kříž pro Italy není otázka náboženská, ale otázka kulturní tradice.

Podle něj navíc nebude rozhodnutí evropského soudu Itálie respektovat. "Pochybuji, že se najde síla, která bude schopná donutit ředitele, aby odstranili kříže ze škol," domnívá se Maiello.

Na štrasburský soud se po neúspěchu u místních instancí v severní Itálii obrátila matka, která chce své děti vychovávat v duchu svého sekulárního přesvědčení. Evropský soud pro lidská práva jí nejen dal zapravdu, ale nařídil také italské vládě, aby ženu, které se cítila být diskriminovaná, odškodnil.

Vědunka Lunardi, Zuzana Vlčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme