Premiér Spojeného království obhajoval britskou přítomnost v Afghánistánu

Staronová afghánská vláda musí důrazně potírat korupci. Prohlásil to britský premiér Gordon Brown, který čelí zvýšenému tlaku na stažení vojáků z neklidné středoasijské země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gordon Brown

Gordon Brown | Foto: The Council of the European Union

Kritici britské přítomnosti v Afghánistánu poukazují na pochybnou legitimitu prezidenta Hamída Karzáího po problematických volbách i na středeční útok afghánského policisty proti britským vojákům. Střelbu nepřežilo pět z nich.

Britský premiér Gordon Brown dal jasně najevo, že mise v Afghánistánu bude pokračovat. Řekl to v projevu v královské koleji pro obranné studie. Připomněl však také, že jen v tomto roce v Afghánistánu zahynulo 93 britských vojáků. Premiér prohlásil, že britští vojáci nebudou vystavováni nebezpečí pro vládu, která nepostupuje proti korupci, což byla jasná narážka na vládu Hamída Karzáího.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník Českého rozhlasu ve Spojeném království Milan Kocourek mluvil na Rádiu Česko o projevu britského premiéra

"Zároveň ale hned dodal, že mu Karzáí včera slíbil boj proti korupci, který pro něj bude prioritou," informoval spolupracovník Českého rozhlasu ve Spojeném království Milan Kocourek.

Karzáí údajně souhlasil i se zavedením nové protikorupční komise s velkými pravomocemi, kterou navrhuje Brown.

"Dobrá vláda pochopitelně není jenom o absenci korupce. Je i o náležitě kvalifikovaných mužích a ženách v klíčových pozicích. Svět bude sledovat nově jmenované vládní kádry, ministry i guvernéry provincií, aby se ujistil, že si své postavení zaslouží. Pro warlordy a přátele mocných není v demokratickém Afghánistánu budoucnosti místo," uvedl Brown.

Britové jsou zklamáni neúspěchem

Čím dál tím víc Britů dává jasně najevo zklamání nad naprostým nedostatkem úspěchu, jednak v akci proti Talibanu, jednak ve snahách Afghánistánu v boji proti korupci. "Proč mají britští vojáci krvácet za zkorumpovaný režim, ptají se mnozí," řekl Kocourek.

Britská média přitom informují o stížnostech afghánských bezpečnostních sil, které mají nižší příjmy, než jaké mají dobrovolníci v Talibanu.

Předseda bezpečnostního výboru poslanecké sněmovny v Londýně Kim Howells dokonce řekl, že by většina britských vojáků měla z Afghanistánu odejít.

"Přes sílící tlak zatím nevidím žádné náznaky toho, že by o tom britská vláda uvažovala," zakončil Kocourek.

Jan Prokeš, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme