Sarkozy prý byl při otevření berlínské zdi, mnozí ale pochybují

Oslavy dvacátého výročí pádu berlínské zdi budily ve Francii velkou pozornost. Zvláštním způsobem se o to postaral i prezident Nicolas Sarkozy. Ten totiž naznačil, že byl tehdy osobně u toho. S největší pravděpodobností ale v Berlíně 9. listopadu 1989 vůbec nebyl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oslavy výročí pádu zdi v Berlíně

Oslavy výročí pádu zdi v Berlíně | Foto: Jiří Hošek

Jedno datum, dva lidé a tři verze příběhu, tak charakterizují francouzské sdělovací prostředky podivnou verzi osobních vzpomínek na pád berlínské zdi. Ukazuje se totiž , že Sarkozy, který byl tehdy starostou Neuilly sur Seine zřejmě nebyl v Berlíně v době, kdy se spadla zeď.

Potvrzuje to i verze tehdejšího předsedy Chiracovy strany Sdružení pro republiku Alaina Juppeho, s nímž Sarkozy cestoval. Juppe se 9. listopadu zúčastnil vzpomínkové akce k úmrtí Charlese de Gaulla, takže nemohl být v Berlíně. Vymýšlel si Sarkozy, anebo se mu tyto události jen trochu v hlavě pomíchaly, ptá se francouzský tisk.

Jan Šmíd, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme