Fischer bude jednat ve Vatikánu s papežem

Premiér Jan Fischer se vydává do Vatikánu. V Římě předá ratifikační listinu Lisabonské smlouvy a v sobotu ho čeká setkání s papežem Benediktem XVI. Stálicí agendy se Svatým stolcem zůstává nedořešená česko-vatikánská smlouva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vatikán

Vatikán | Foto: vaticano.s5.com

Dohodu, která upravuje postavení církve v Česku, podepsal v roce 2002 tehdejší ministr zahraničí Cyril Svoboda. Český parlament ji ale odmítl schválit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O česko-vatikánské smlouvě mluvil na Rádiu Česko velvyslanec ve Vatikánu Pavel Vošalík.

"Já jsem přesvědčen, že zítřejší jednání, které povede premiér s Benediktem XVI. ale hlavně se státním sekretářem kardinálem Bertonem budou o variantách dalšího možného postupu. Budou o tom, jakým dalším způsobem bychom mohli v této otázce jednat," zamýšlí se český velvyslanec ve Vatikánu Pavel Vošalík.

Podle něj je česko-vatikánská smlouva potřebná a nepodepsaný text je stále vyhovující: "Já se domnívám, že vzhledem k tomu, že jsme neučinili vůči Svatému stolci žádný akt, kterým bychom oznámili, že se nehodláme cítit nadále vázáni závazky, které jsme ve smlouvě podepsali, znamená to, že nadále považujeme tuto smlouvu za potřebnou. Já si myslím, že potřebná skutečně je."

Neuzavřená zůstává také otázka financování církví a s ním spojené restituce církevního majetku.

Rádio Česko, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme