Belgie hledá náhradu za svého premiéra

Belgie musí skoro po roce znovu hledat novou osobnost do čela své vlády. Dosavadní premiér Herman van Rompuy se totiž od Nového roku stane stálým předsedou Evropské rady - jakýmsi "evropským prezidentem". Na dnešní odpoledne si proto králem pověřený vyjednavač pozval na konzultace předsedy hlavních belgických politických stran.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herman van Rompuy

Herman van Rompuy | Zdroj: ČTK

Belgický král Albert II. vsadil na jistotu. Hledáním východiska z nastalé situace pověřil bývalého devítinásobného premiéra Wilfrieda Martense. Ten zachránil svou zemi už loni před Vánoci, když padla vláda premiéra Leterma. Byl to on, kdo navrhl králi jako předsedu vlády Hermana van Rompuye.

Tentokrát se už během víkendu setkal s lídry stran, které tvoří parlamentní většinu. Znovu s nimi povede konzultace ještě dnes, než požádá o audienci u krále a přednese mu svůj návrh. Belgické deníky spekulují o tom, že by se premiérem mohl znovu stát Yves Leterme, který podal demisi téměř před rokem.

Ten je dnes ministrem zahraničí a kvůli vnitropolitické situaci zrušil dvě cesty do severoafrických zemí, které měl tento týden podniknout.

Pavel Novák, Marek Matlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme