Srbsko otevřelo nedaleko Kosova největší vojenskou základnu

Srbská armáda uvedla v blízkosti Kosova do provozu dosud největší vojenskou základnu v zemi nazvanou Jih. Stalo se tak za přítomnosti nejvyšších srbských představitelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bělehrad - náměstí Republiky

Bělehrad - náměstí Republiky | Foto: Turistička organizacija Beograda

Základna leží 5 kilometrů od města Bujanovac na samotném jihu Srbska, třicet kilometrů od Makedonie. Rozkládá se na ploše desítek hektarů a pojme až tisíc vojáků a důstojníků. Práci tu získá přibližně tisícovka lidí, kteří budou zajišťovat její provoz.

Jak na Rádiu Česko přiblížil balkánský zpravodaj ČRo Jaromír Janev, Srbové začali základnu připravovat už v roce 2003. "Byla to doba 4 roky po bombardování NATO v Bělehradu a Srbska vůbec, byla to doba bouřlivá, rok před tím, než z Kosova vyhnali albánské radikálnější síly. Tehdy tam situace skutečně bublala a proto bylo ze srbské strany legitimní, že základnu připravili," přiblížil Janev.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Srbsku otevřeli v blízkosti Kosova dosud největší vojenskou základnu v zemi nazvanou Jih. Téma pro balkánského zpravodaje ČRo Jaromíra Janeva na Rádiu Česko.

Albánci žijící v Srbsku považují novou srbskou vojenskou základnu za nové ohrožení a za militarizaci regionu. Jejich obavy nejsou ale podle zpravodaje oprávněné. Všechny země v oblasti se snaží o vstup do Evropské unie a většina i do NATO.

"V Bělehradě je proevropská vláda i prezident. A přestože se Srbsko zasazuje o to, aby mezinárodní soudní tribunál prohlásil, že samostatné Kosovo vzniklo v rozporu s mezinárodním právem a nevzdává se Srbů v Kosovu, tak je vyloučeno, aby vláda použila sílu na obnovení své kontroly nad bývalou provincií," uvedl zpravodaj.

Upozornil však, že Srbsko zatím nedostalo od Evropské unie žádný velký stimul. "To by mohlo v tom nejčernějším scénáři vést k pádu proevropské koalice a k nástupu nacionalistických sil."

Jaromír Janev, Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme