Polsko si otevřelo cestu k rozmístění amerických raket

Polsko se dohodlo se Spojenými státy na podmínkách pobytu amerických vojsk na svém území. Dva sporné body, otázka daní a případné trestné činy vojáků, se podařilo vyřešit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

odpálení antiraket

odpálení antiraket | Foto: Kwai Web

Varšava a Washington se dohodly, za jakých podmínek budou na polském území fungovat američtí vojáci. Premiér Tusk s textem takzvané smlouvy SOFA souhlasí a obě strany ji podepíší 10. prosince.

Dohoda je nutná kvůli rozmístění téměř dvou set amerických raket systému Patriot v Polsku. Mělo by je obsluhovat více než sto amerických vojáků. Ti pokud spáchají nějaký zločin mimo základnu, budou souzeni podle polských zákonů.

Naopak polská strana vyšla Američanům vstříc v otázce daní, ale pouze v omezené míře. Američané slíbili dodávku protivzdušných raket Patriot v rámci modernizace polské armády. Nezávisle na nedávno odvolaném projektu vybudování radaru v Česku a antiraketové základny v Polsku.

Igor Maňour, Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme