Švýcarskou vládu zaskočilo referendum o minaretech

Švýcarská vláda se snaží zmírnit dopady včerejšího referenda, ve kterém dali obyvatelé alpské země jasně najevo, že si nepřejí další stavby muslimských minaretů. Vláda v Bernu se obává izolace své země, kritiku čeká jak ze strany Evropské unie, tak především z islámských zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mešita

Mešita | Foto: Comstock Images

Ve švýcarském referendu podle politologů zvítězily obavy z imigrantů, zejména muslimů. 57,5 procenta Švýcarů si již nepřeje další minarety na svém území. Země helvétského kříže byla přitom dosud považována za jednu z nejvstřícnějších vůči přistěhovalcům.

Vládu v Bernu výsledek zaskočil. Ministryně spravedlnosti Eveline Widmer - Schlumpfová se snažila zmírnit napětí prohlášením, ve kterém zdůraznila, že vláda bude dbát na dodržování náboženských svobod a nedopustí nárůst pravicového extremismu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Českého rozhlasu Klára Stejskalová, která ve Švýcarsku sledovala referendum o minaretech, mluvila na Rádiu Česko o okolnostech a pozadí tohoto referenda.

Vyjádření poprvé zveřejnila kromě čtyř oficiálních jazyků i v arabštině. Ekonomové se přesto obávají hospodářského bojkotu ze strany islámského světa podobně jako se to stalo Dánsku po zveřejnění karikatur proroka Mohameda. Švýcarský vývoz do muslimských zemí činí ročně přes 14 miliard švýcarských franků.

Potíže čekají švýcarskou vládu i na domácí scéně. Strana Zelených už oznámila, že podá žalobu u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku za údajné narušení náboženské svobody garantované evropskou konvencí o lidských právech.

Klára Stejskalová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme