V Německu začal soud s Demjanjukem

Pravděpodobně jeden z posledních velkých procesů s údajným nacistickým válečným zločincem začíná v Mnichově. Obžaloba klade Johnu Demjanjukovi za vinu, že se ve vyhlazovacím táboře Sobibor podílel na zavraždění osmadvaceti tisíc Židů. Očekává se vleklé soudní líčení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proces s Johnem Demjanjukem.

Proces s Johnem Demjanjukem. | Zdroj: ČTK

Jednou z příčin je chatrné zdraví obžalovaného. Lékaři rozhodli, že smí denně u soudu strávit jen dvakrát devadesát minut. Hlavním důvodem je ale v německé právní historii ojedinělá konstrukce obžaloby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Jiří Hošek shrnul kauzu procesu s Demjanjukem.

Ukrajinský rodák nebude souzen za konkrétní zločin, ale za to, že byl článkem vražedného řetězce, ke kterému se coby sovětský válečný zajatec měl dobrovolně přidat.

Dozorci se stejným osudem, jako dnes osmadevadesátiletý Demjanjuk, nebyli v minulosti v Německu vůbec souzeni. Ojedinělý je také počet pětatřiceti spolužalobců z řad holandských Židů, jejichž příbuzné měl Demjanjuk pomoci usmrtit.

ČTĚTE TAKÉ: ,Jsem jedním z 35 žalobců v procesu s Demjanjukem'

Státní zastupitelství připravilo proti rodilému Ukrajinci unikátní obžalobu. Před mnichovským soudem nepůjde o to, zda někdejší sovětský válečný zajatec Demjanjuk někoho vlastnoručně zavraždil, ale zda byl coby dozorce v Sobiboru aktivní součástí vraždícího systému.

"Jsem přesvědčen, že indicie jsou poměrně silné," řekl historik Michal Frankl z pražského Židovského muzea.

Svědčit budou i ti, co přežili

Proti Johnu Demjanjukovi bude svědčit taky oněch několik málo lidí, kteří peklo Sobiboru přežili. Jedním z nich je osmaosmdesátiletý Holanďan Jules Schelvis. Ten přišel ve vyhlazovacím táboře o celou rodinu. Obžalovanému prý přímo přitížit nemůže.

Přehrát

00:00 / 00:00

Historik Michal Frankl z pražského Židovského muzea byl hostem Poledních ozvěn dne.

"Ne, na Demjanjuka si absolutně nevzpomínám. Po čtyřech dnech cesty v páchnoucích dobytčácích jsem měl jiné myšlenky. Vystoupili jsme v Sobiboru z vlaku a uviděli jsme několik německých vojáků. Nekoukal jsem se jim do tváře; měl jsem jiné věci na práci - snažil jsem se neztratit z dohledu svoji ženu. To poslední, co mě zajímalo bylo, jak vypadali ti jednotliví vojáci," řekl Schelvis.

Osmadevadesátiletý obžalovaný vinu popírá a tvrdí, že ve vyhlazovacím táboře na polském území nikdy nebyl. Jeho služební průkaz pomocníka SS ale dokládá jeho převelení do Sobiboru.

Demjanjukovi, který byl v minulosti u izraelského soudu zaměněn za sadistického dozorce z Treblinky "Ivana Hrozného," hrozí patnáct let vězení. Že by do káznice skutečně nastoupil se ale považuje s ohledem na Demjanjukovo chatrné zdraví za nepravděpodobné.

Jiří Hošek, Martina Mašková, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme