Británie pošle do Afghánistánu další vojáky

Britský premiér Gordon Brown potvrdil, že do Afghánistánu pošle navíc 500 vojáků. Poslance také ujistil, že byly splněny všechny stanovené podmínky a osm dalších zemí vyšle do Afghánistánu posily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gordon Brown

Gordon Brown | Foto: The Council of the European Union

Premiér v parlamentu prohlásil, že po vyslání dodatečných posil bude v Afghánistánu celkem devět a půl tisíce britských vojáků. Spolu s příslušníky zvláštních útvarů ale celkový počet dosáhne deseti tisíc.

Podle informace BBC měl Gordon Brown videokonferenci s Barakem Obamou. Také americký prezident má dnes oznámit zvýšení počtu vojáků v Afghánistánu, pravděpodobně o 30 tisíc.

Britský ministr obrany Bob Ainsworth potvrdil, že další členské země severoatlantické aliance slíbily vyslat do Afganistánu dalších pět tisíc vojáků. Mimo jiné jmenoval Slovensko, Turecko a Portugalsko.

Podle Gordona Browna by mohly být první oblasti Afghanistánu předány pod kontrolu místních sil v příštím roce. Vůdce konzervativců David Cameron ale varoval, že by se neměl vyhlašovat časový rozvrh odchodu britských jednotek.

Igor Maňour, Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme