NATO bude jednat o protiraketové obraně v Evropě

Spojené státy americké v září odstoupily od plánů vybudovat protiraketový radar v Česku a silo s antiraketami v Polsku. Washington by chtěl v Evropě, nejprve na lodích a pak i na souši, vybudovat mobilnější obranný systém, který má být na půdorysu NATO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpálení rakety

Odpálení rakety | Foto: US Department of Defense

I o tom budou jednat v Bruselu ministři zahraničí členských států Severoatlantické aliance.

"Očekávám, že spojenci tento modifikovaný přístup ze strany Spojených států přivítají. Budeme se snažit politicky tento proces nasměrovat tak, abychom byli schopni dosáhnout dalšího pokroku na summitu NATO v Lisabonu v příštím roce," říká velvyslanec České republiky při NATO Martin Povejšil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Velvyslanec České republiky při NATO Martin Povejšil mluvil na Rádiu Česko o budoucí evropské protiraketové obraně.

Premiér Fischer při říjnové návštěvě amerického viceprezidenta Joa Bidena v Praze prohlásil, že Česko je připraveno podílet se i na novém americkém systému protiraketového štítu. Narozdíl od Poláků jsme ale nedostali konkrétnější návrhy.

"Dosud se na tom nic nezměnilo, ale již z toho, co víme, lze usuzovat, že Česká republika na tom systému bude nějakým způsobem participovat," dodává Povejšil.

Podle všeho by v Polsku mohl stát jeden ze svou systémů s obrannými raketami SM-3, které jsou plánované pro instalaci na souši.

V České republice by podle náměstkyně americké ministryně zahraničí Ellen Tauscherové mohlo být umístěno velitelství pro řízení a kontrolu prvků nové verze protiraketové obrany. Washington ale své plány zatím nekonkretizoval.

Martin Křížek, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme