Skončila platnost rusko-americké smlouvy START

Dnes po půlnoci skončila platnost smlouvy START zavazující Rusko a Spojené státy ke snižování arzenálu jaderných zbraní. Obě země ale chtějí v duchu smlouvy dále pokračovat. Ve společném prohlášení to uvedli prezidenti Dmitrij Medvěděv a Barack Obama.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dmitrij Medveděv a Barack Obama

Dmitrij Medveděv a Barack Obama | Foto: Bílý dům, Pete Souza

Prezidenti Ruska a Spojených států ve společném prohlášení ujistili, že budou i nadále pokračovat ve spolupráci v duchu smlouvy START, i když vyprší její platnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Suchý z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně se ve Světě o osmé věnoval rozhovorům o odzbrojení

Ani jedna ze dvou jaderných velmocí tak nezačne najednou zvyšovat počet svých jaderných zbraní. Vyjednavači obou států budou v Ženevě dál hledat dohodu o nové smlouvě, která má jejich jaderný arzenál dál výrazně zvýšit.

Oba prezidenti v prohlášení zmiňují odhodlání dosáhnout její ratifikace co nejrychleji. Kdy bude podepsána, zatím není jasné. Jako jedno z míst, kde by se slavnostní ceremoniál mohl odehrát, je ale zmiňována Praha.

Petr Suchý z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně ve Světě o osmé Rádia Česko že v současné chvíli je absence nové smlouvy spíše symbolická a nekomplikuje to budoucí spolupráci ohledně odzbrojování.

Obama o dostavbě Temelína

Pokud americký prezident Barack Obama do Prahy přijede, mohl by zde oznámit, že dostaví jadernou elektrárnu Temelín spolu s Rusy. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes s odvoláním na dobře informované zahraniční zdroje.

Dostavba Temelína může vyjít až na půl bilionu korun. Tato obří zakázka je považována za jednu z finančně největších v celé Evropě.

Vít Pohanka, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme