V Permi vyšetřují příčiny tragického požáru nočního klubu

Ruské úřady vyšetřují příčiny nočního neštěstí ve městě Perm. Při požáru v jednom z místních podniků zahynulo 109 lidí. Více než 130 dalších skončilo se zraněními v nemocnici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

záběry ruské televize z místa neštěstí

záběry ruské televize z místa neštěstí | Zdroj: ČTK

Podle policie tragédii s největší pravděpodobností způsobilo nesprávné zacházení s pyrotechnikou. K neštětí došlo jen týden po pumovém útoku na rychlík mezi Moskvou a Petrohradem.

Úřady v Permi potvrdily, že tragédii v nočním klubu nezpůsobil teroristický útok. Podle zpravodajské služby Fsb se na místě nenašly žádné výbušniny používané při atentátech. Policie nyní prověřuje možné zanedbání protipožárních pravidel a bezpečnostních předpisů.

Podle svědků požár propuknul poté, co se zvrtnul ohňostroj, který organizátoři uspořádali. Klub byl v tu chvíli napěchován zhruna 200 - 250 lidmi, kteří přišli oslavit osmé narozeniny fungování podniku.

V nastalé panice vznikla u východu tlačenice. Podle záchranářů většina obětí zemřela na otravu jedovatými zplodinami. Neštěstí začala prošetřovat speciální vládní komise.

Kvůli tragédii už byli zadrženi dva lidé, spolumajitel vyhořelého klubu a výkonná ředitelka. Další čtyři potenciální viníky ještě policie hledá.

Neúmyslný zločin

Vyšetřovatelé prověřují, jestli došlo k porušení bezpečnostních předpisů. Má se za to, že oheň a následný dusivý dým vznikl při nesprávném použití pyrotechniky uvnitř klubu.

Prezident Dmitrij Medvěděv je k majitelům podniku velice kritický:

"To co se stalo, se nedá posuzovat jinak než jako zločin. Sice neúmyslný, ale to ho vzhledem k počtu obětí nezlehčuje. Na předpisy nereagovali. A došlo to tak daleko, že na oslavu si pozvali lidi, kteří tam udělali ohňostroj. Nemají ani mozek, ani svědomí."

Milan Kopp, Lenka Kabrhelová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme