Rumunská sociální demokracie zpochybnila výsledky prezidentských voleb

Rumunské prezidentské volby budou mít trpkou dohru u tamního Ústavního soudu. Rumunští sociální demokraté si stěžují, že pravicoví Liberální demokraté nezákonným způsobem ovlivňovali volby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palác parlamentu v Bukurešti

Palác parlamentu v Bukurešti | Foto: Pavel Polák

Mělo podle nich docházet k velkému nákupu hlasů a k masové volební turistice. Na mnoha místech se údajně měly měnit volební protokoly.

Z falšování voleb už byli obviněni dva lidé a další žaloby se chystají. Balkánský zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Janev, který volby v Rumunsku sledoval, si však nemyslí, že tyto případy mohly ve velkém měřítku ovlivnit volby.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rumunských volbách hovořil zpravodaj ČRo Jaromír Janev ve Světě o osmé na Rádiu Česko

"Systém je nastavený dobře. Jak média, tak policie zasahují při sebemenším podezření z jakéhokoli porušení pravidel."

"K dispozici byly anonymní telefonní linky a mobilní telefony na bezplatné SMS, v každé volební místnosti byli zástupci každého z kandidátů, navzájem se hlídali," upozornil Janev ve vysílání Rádia Česko.

Nová situace znovu zdrží řešení vleklé vnitřní krize v zemi. Sociální demokraté poraženého prezidentského kandidáta ale chtějí s protesty počkat až do konečného rozhodnutí Ústavního soudu. Pokud by jejich stížnost uznal, musely by se nové prezidentské volby uskutečnit druhou neděli po anulování voleb.

Ty ale podle pozorovatelské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě odpovídaly mezinárodním standardům. Kandidát opozice na místo premiéra Klaus Johannis označil volby za korektní a za uzavřenou záležitost.

Jaromír Janev, Marika Táborská, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme