Na klimatickou konferenci do Kodaně konečně přijíždějí politici

Dánská policie už propustila téměř tisícovku lidí, které včera zadržela při velké manifestaci. Ve vazbě jich zůstalo jen třináct. Před soud zatím půjdou dva Dánové a jeden Francouz za údajné napadání policie. Do Kodaně se začínají sjíždět politici, jako první ministři životního prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Manifestaci na podporu emisní dohody v Kodani

Manifestaci na podporu emisní dohody v Kodani | Foto: AFP

Na včerejší demonstraci za efektivní boj proti globálnímu oteplování se sešlo podle odhadů asi 40 tisíc lidí. Zatímco některé skupiny se chystaly vyjít protestovat i dnes, na samotném klimatickém summitu je oficiálně den volna.

Předsedkyně konference OSN o klimatických změnách Connie Hedegaardová si ale neodpočine ani dnes. Do dánské metropole totiž už začínají přijíždět ministři životního prostředí, kteří mají posílit své delegace a posunout jednání dál. Se 48 z nich se dnes Hedegaardová sejde.

V některých otázkách se podle ní už pokročilo. Jasněji je například v tom, jak by se větrná nebo solární energetika měly dostat do rozvojových zemí. Státy se také shodly na potřebě zalesňování, což by mělo zvýšit přirozené vstřebávání oxidu uhličitého.

O klíčových tématech, tedy dalších závazcích na snižování emisí nebo naplnění budoucích fondů na boj proti následkům globálního oteplování, budou muset druhý týden konference jednat už politici.

David Koubek, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme