Klimatické demonstranty v Kodani opět zatýkala policie

Policie v dánské metropoli rozpustila jednu z manifestací za záchranu klimatu. Poté, co propustila lidi zadržené od sobotního obřího shromáždění, dnes byla proti asi tisícové demonstraci v přesile. V klecích na policejní základně na okraji Kodaně skončilo 200 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté zasahují v Kodani proti demonstrantům

Policisté zasahují v Kodani proti demonstrantům | Foto: AFP

Aktivisté se vydali k sídlu dánské rejdařské společnosti Moller - Maersk, policisté je ale nepustili a zadrželi je necelé dva kilometry před cílem.

Využili přitom taktiku nechat demonstranty dlouho stát obklíčené na místě. Podle mluvčí kodaňské policie šlo o ilegální akci, jejíž účastníci měli u sebe například plynové masky a nejrůznější předměty na vrhání.

Sobotní pochod ke kongresovému centru, kde zástupci 192 států světa od pondělí jednají o nástupci Kjótského protokolu o omezování škodlivých emisí oxidu uhličitého, narušila asi tisícovka výtržníků. Většinu z nich už policie propustila, tři lidé, jeden Francouz a dva Dánové, stanuli před soudem kvůli útokům na zasahující těžkooděnce.

Delegace mají na klimatické konferenci v Kodani oficiálně volný den. Jen předsedající Dánové a OSN se po místních hotelích scházeli s asi čtvrtinou ministrů životního prostředí a pokoušeli se koordinovat sporné otázky ještě před startem politických jednání.

Martin Hromádka, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme