Elektronický náramek nosí jen 18 polských vězňů, měly jich být stovky

Od září dostali někteří vězni v Polsku elektronické náramky. Díky tomu si můžou odpykávat lehký trest formou domácího vězení. Projekt, kterým se chtěla polská justice chlubit, ale zatím nefunguje podle představ.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení

Vězení | Foto: Jana Šustová

Polské ministerstvo spravedlnosti spustilo v září projekt s velkou slávou a tvrdilo, že elektronické náramky dostane hned na začátku 500 vězňů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O projekt elektronických náramků v Polsku se zajímal zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

V polovině prosince ale malou obroučku nad kotníkem nosí pouhých 18 osob. K soudům přitom dorazilo víc než 300 žádostí o přesunutí odsouzených lidí do domácího vězení.

Většina žadatelů totiž nevyhovuje podmínkám, za jakým mohou elektronický náramek dostat. Pravidla jsou jasně daná - domácí vězení nemají nárok recidivisté a vězni, kteří mají strávit za mřížemi ještě více než půl roku.

Problém je ale také v tom, že odsouzení, kterým chybí do konce právě šest měsíců, spíše požádají o propuštění za dobré chování, než aby využili možnost domácího vězení.

Systém má ulevit přeplněným věznicím

Hlavními důvody zavedení náramků byly málo místa ve věznicích a šetření nákladů. V Polsku je momentálně za mřížemi asi 85.000 lidí, z toho 3000 už jsou nad kapacitu věznic. Zhruba 30.000 navíc čeká právě kvůli nedostatku místa na odpykání trestu na svobodě.

Pobyt jednoho vězně v klasickém vězení stojí polský stát v přepočtu 15.000 korun, náklady na odsouzence vyjdou zhruba na 1200 korun. Systém elektronických náramků, který se v Polsku zavádí už pět let, ale spolykal více než miliardu.

Vězni opatření náramkem musí být v pevně stanovené době doma. Náramek je spojený přes s telefonem a počítačem, který vše kontroluje, takže jakákoliv snaha zbavit se náramku se okamžitě hlásí v hlavním monitorovacím centru.

V některých případech mohou vězni dokonce pracovat, což je velké plus celého systému. Pokud se osvědčí, bude postupně zaveden v celém Polsku. O podobném projektu uvažuje několik let i Česko, zatím na to ale chybí peníze.

Petr Vavrouška, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme