Jednání na summitu v Kodani váznou. Státníci musí přijet dřív

Delegáti klimatického summitu v Kodani stále ještě nenašli společnou řeč. Jednání zadrhávají na odlišném pohledu na to, kdo se má zavázat k většímu omezování skleníkových plynů. Propast se rozevírá hlavně mezi chudými a bohatými státy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladí lidé z Nového Zélandu shromáždili na velkou plachtu vzkazy od svých vrstevníků z celé země a přivezli je státníkům do Kodaně.

Mladí lidé z Nového Zélandu shromáždili na velkou plachtu vzkazy od svých vrstevníků z celé země a přivezli je státníkům do Kodaně. | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Do konce summitu zbývají čtyři dny a naděje na právně závaznou dohodu pro příštích několik let se rozplývají. Přední světoví státníci proto přijíždějí do Kodaně dřív, než původně plánovali, aby se pokusili situaci zachránit.

Už dnes přistane v Kodani britský premiér Gordon Brown. Podle něj je velmi důležité, aby světoví lídři, pokud mohou, byli v Kodani dříve, než jak si napsali do svých diářů.

Zpráva o Brownově dřívějším příletu přichází v době, kdy názorově odlišné strany vedou jakousi zákopovou válku. Chudé státy obviňují ty bohaté, že se chtějí dohodnout bez nich. Také jim předhazují, že jejich odhodlání omezovat emise je nedostatečné.

To samé ale vytýkají bohaté státy rozvojovým zemím. Všichni chtějí emise omezovat. Zatím se ale neví, kdo a hlavně kolik.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme