Německý ústavní soud řeší ukládání dat o telefonických hovorech

Sporné ukládání a předávání dat o telefonických hovorech a internetovém provozu dnes projedná německý ústavní soud. Příslušný zákon platí u našich západních sousedů od roku 2008 a získal si řadu nepřátel. Na soud se kvůli údajnému zásahu do základních práv obrátilo 35 tisíc občanů a 43 poslanců Spolkového sněmu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon. Ilustrační foto.

Mobilní telefon. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Kontroverzní norma povoluje šestiměsíční ukládání dat o hovorech z pevné linky nebo mobilního telefonu, stejně jako o internetovém provozu Němců. V případě probíhajícího vyšetřování mohou být tyto údaje předány policii nebo státnímu zastupitelství. Už v březnu 2008 ústavní soud ve zrychleném řízení uplatňování zákona značně omezil.

K poskytnutí citlivých dat může dojít jen v případě podezření na spáchání zvlášť závažného trestného činu. Pikantní je, že jednou ze stěžovatelek je současná ministryně spravedlnosti Sabine Leutheuserová-Schnarrebergerová. Ta se u soudu v Karlsruhe neobjeví, protože by jinak coby zodpovědná členka spolkové vlády musela kontroverzní zákon obhajovat.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme