V Rusku je na první návštěvě generální tajemník NATO

Nové vztahy s Ruskem se na své vůbec první návštěvě Moskvy snaží nastavit generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Šéf aliance chce mezi oběma stranami obnovit důvěru poté, co jejich vztahy zmrazila loňská válka Ruska s Gruzií. Hlavním tématem moskevské schůzky bude podle očekávání Afghánistán.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anders Fogh Rasmussen

Anders Fogh Rasmussen | Foto: OSN

Šéf severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen chce ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva i premiéra Vladimira Putina přesvědčit k větší podpoře spojeneckého tažení v Afghánistánu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvu Rasmussena sleduje zpravodajka Lenka Kabrhelová.

Ještě před cestou do Moskvy Rasmussen zmínil možnost dodávek ruských zbraní afghánské armádě, v tuto chvíli Rusko přispívá hlavně umožněním přepravy spojeneckých zásob do Afghánistánu přes své území. A to jak po železnici, tak i letecky. NATO ale usiluje o daleko širší podporu - včetně dodávek zbraní.

Šéf NATO si podle očekávání vyslechne výhrady ruské strany k možnému rozšiřování aliance o nové státy ve svém sousedství. Očekává se, že na pořad jednání přijde i návrh ruského prezidenta na vytvoření nového modelu evropské bezpečnosti.

Lenka Kabrhelová, Tomáš Pavlíček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme