Co přinese summit v Kodani? Ve hře jsou 2 dokumenty

Rozhovory na klimatickém summitu v Kodani pomalu spějí k závěru. Dnes za jednací stoly zasednou ministři životního prostředí. Ve hře jsou stále dva dokumenty. Buď se upraví Kjótský protokol z roku 1997, nebo se státy domluví na zcela novém dokumentu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klimatická konference v Kodani

Klimatická konference v Kodani | Foto: Zp

Summit má přimět svět ke snižování emisí skleníkových plynů. Není ale zatím jasné o kolik tak učiní vyspělé státy, jak se budou rozdělovat příspěvky těm chudším, a zda se vlády rozhodnou své závazky přizpůsobit boji s celosvětovým růstem teplot nad 1,5 anebo nad 2 stupně Celsia.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval delegáty klimatického summitu v Kodani, aby byli vstřícní. Není možné, jak řekl, vyjednávat další rok.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novelizovaný Kjótský protokol nebo nová smlouva? Otevřená otázka kodaňského klimatického summitu. Podrobnosti od Davida Koubka, zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu v Kodani, na Rádiu Česko.

"Otevřených otázek je hodně a zatím se moc nezúžily. Velkou otázkou je, jestli má být jedna dohoda nebo dvě," řekl v Kodani Českému rozhlasu ministr životního prostředí Jan Dusík.

Evropská unie prosazuje variantu jedné dohody, která by sdružovala všechny státy. "Pokud máme splnit cíle 2 stupně Celsia, tak potřebujeme, aby to byla dohoda, která pokryje všechny," dodal Dusík.

Současný Kjótský protokol je podle vyspělých zemí nevyhovující. Třeba pod ním není podepsaný druhý největší znečišťovatel Spojené státy.

Rozvojové země se ale obávají, že se novou dohodu nepodaří vyjednat. Snaží se proto udržet při životě Kjótský protokol, který přestane platit v roce 2012.

Verze závěrečného prohlášení

Na textech závěrečného prohlášení se neustále pracuje. Delegáti se je snaží vyčistit od otázek, na kterých se už teď shodují. "U témat, na kterých se neshodují, se čeká až na hlavní jednání, která budou probíhat ve čtvrtek a v pátek," přiblížil pro Rádio Česko zvláštní zpravodaj ČRo v Kodani David Koubek.

"Stále zůstávají otevřené klíčové otázky - jednak dlouhodobý cíl snižování emisí k roku 2050, střednědobý cíl do roku 2020, který bude závazný pro rozvinuté země a zřejmě nezávazný pro rozvojové země. Také se jedná o obchodování s emisemi nebo o financování adaptací na klimatické změny," přiblížil Koubek.

Mezi oblasti, u kterých podle zpravodaje panuje v Kodani určitá dohoda, patří například financování rozvoje lesů v rozvojových zemích nebo také emise z lodní a letecké dopravy.

"Doufám, že v Kodani se jasně rozhodne, kolik emisí máme ušetřit a že to bude platit pro celou mezinárodní námořní organizaci," řekl v reportáži Davida Koubka lodní konstruktér, který pracuje pro konsorcium Zelená loď vyvíjející koncept nízkoemisní lodi.

David Koubek, Martina Mašková, Katarína Brezovská, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme