V Rusku zemřel Jegor Gajdar, autor tržních reforem z 90. let

Ve věku 53 let v Rusku zemřel Jegor Gajdar, hlavní architekt ekonomických reforem z devadesátých let. Příčinou úmrtí někdejšího ruského premiéra byla podle jeho mluvčího krevní sraženina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

Pohled na ekonoma, který počátkem devadesátých let vedl vládu prezidenta Borise Jelcina, ruskou společnost dodnes rozděluje. Zatímco jedni Jegora Gajdara oceňují za odvahu pustit se do prvního kola privatizace, druzí mu snahu o transformaci postsovětské ekonomiky nemohou zapomenout.

Podle odborníka na Rusko z Českého rozhlasu 6 Libora Dvořáka Gajdar provedl v podstatě peněžní reformu. Většina Rusů tak přišla o celoživotní úspory.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Jegoru Gajdarovi mluvil v poledních Ozvěnách dne odborník na Rusko z Českého rozhlasu 6 Libor Dvořák

"Ekonomové mu ovšem tleskají. Dokázal totiž během pár let změnit princip hospodaření ze socialistického na podmíněně kapitalistické," řekl Dvořák.

Gajdar podle něj navíc musel přijít s reformami v době, která byla ekonomicky naprosto nevhodná. O to byla jeho práce těžší.

Reformy provázel pokles životní úrovně, vysoká inflace připravila milióny Rusů o celoživotní úspory. Hrstce budoucích oligarchů naopak změny za zlomek ceny přihrály do rukou miliardový majetek.

Sám ekonom, někdejší premiér a poslanec o tématu napsal několik knih. V posledních letech vedl v Moskvě nevládní organizaci nazvanou Institut transformační ekonomiky.

Igor Maňour, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme