Dánská policie tvrdě zasáhla proti ekologickým aktivistům

Dánská policie dnes v Kodani zadržela více než dvě stě ekologických aktivistů. Tisícovka demonstrantů se chtěla dostat do kongresového paláce Bella Centre, kde už devátým dnem jednají delegáti z téměř dvou set zemí o nové klimatické dohodě. Aktivisté jsou nespokojení s pomalým průběhem rozhovorů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté zasahují v Kodani proti demonstrantům

Policisté zasahují v Kodani proti demonstrantům | Foto: AFP

Policie uzavřela přístup ke kongresovému centru krátce před polednem. Kordon policistů zatarasil cestu tisícovce demonstrantů. "Policie byla velmi agresivní. Úplně nepochopitelně. Použila proti nám pepřový sprej, řekl Českému rozhlasu jeden z aktivistů. Proti demonstrantům použila dánská policie také obušky.

Mluvčí dánské policie potvrdil, že dnes bylo zatčeno dvě stě čtyřicet demonstrantů, kteří se pokusili dostat přes policejní kordony. Napětí polevilo až odpoledne, demonstrace se změnila v pouliční happening.

Přehrát

00:00 / 00:00

Klimatický skeptik Björn Lomborg o summitu v Kodani

Klimatický summit vyvrcholí v pátek. Úřady očekávají další protesty.

Dnešek také přinesl změnu ve vedení celého summitu. Dosavadní předsedkyně Connie Hedegaardová rezignovala na svou funkci, ve které ji nahradí dánský premiér Lars Rasmunssen. Hedagaardová ale zůstává jeho pověřenou zástupkyní.

Podle 'klimatického skeptika' Björna Lomborga, autora knihy Skeptický ekolog, kvůli které ho hnali až před zvláštní dánský vědecký tribunál,závazky snižování emisí nic nezachrání.

"Můj návrh, který bych napsal do klimatické smlouvy, zní: "Zavazujeme se vydat každý rok 2 desetiny procenta HDP na vývoj zelených technologií. Nic víc," uvedl Lomborg v rozhovoru pro Český rozhlas.

"Současné návrhy zní takto: Za každé euro, které dáme na omezení emisí, předejdeme škodám na životním prostředí ve výši dvou centů. Když ale ty peníze vynaložíme chytře, to jest dáme je na výzkum a vývoj čistých zdrojů, zelená energie bude levnější, než ta současná, a každý ji bude chtít. A každé euro pak vynaložíme pětsetkrát efektivněji," je přesvědčen Lomborg.

David Koubek, Pavel Polák, Alena Adámková, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme