Africké země v Kodani slevily ze svých nároků

Do Kodaně dnes přijedou další vrcholní politici, aby se pokusili dosáhnout dohody o boji proti klimatickým změnám. V zásadních otázkách, jako jsou závazky snižování emisí nebo způsoby financování boje proti klimatickým změnám, ale zatím jednání váznou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klimatická konference v Kodani

Klimatická konference v Kodani | Foto: Imagenet

V Kodani se čekají napjatá jednání politických špiček. Z řady delegací navíc znějí varovné hlasy: "Nečekejte dohodu. Jednání dále váznou a nedaří se je rozhýbat."

Africké země už oznámily, že slevují ze svých nároků na pomoc bohatého světa. "I Japonsko se rozhodlo přispět na začátek financování boje proti klimatickým změnám," oznámil v Kodani ministr životního prostředí Sakihito Ozawa. V příštích letech přidá do fondu v přepočtu tři sta padesát miliard korun.

Jenže v dohodu už podle diplomatických zdrojů nevěří Číňané, kteří prý prosazují jen krátkou politickou deklaraci a ne náhradu za Kjótský protokol, tedy jedinou závaznou dohodu o snižování emisí.

Přesto si aspoň někteří politici uchovávají povinný optimismus. Třeba britský premiér Gordon Brown tvrdí, že překážky jsou obrovské, ale ne nepřekonatelné.

,Nečekejte žádné ústupky od Obamy'

Summit zřejmě nespasí ani americký prezident Barack Obama. Právě k jeho zítřejšímu příletu se upírají naděje řady delegací. Mnozí v Kodani věří, že by Obama mohl pomoci dojednat závěrečnou dohodu.

Ovšem taková očekávání vyjdou podle informací americké delegace naprázdno. "Nechceme slibovat něco, co nemůžeme splnit," řekl na summitu americký vyjednavač Todd Stern.

Barack Obama položí na stůl jen ty návrhy, které Bílý dům oznámil už před několika dny a které jsou podle mnohých nedostatečné.

Marika Táborská, David Koubek, Pavel Polák, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme